Turneja lokalnog pozorišta otkazana – na zahtev Mađarskog saveta

Kultura 29. jul 202123:33 > 23:34 4 komentara
Pozorište, publika, stolice
N1

Salašarsko pozorište iz Kavila kod Bačke Topole otkazalo je turneju u Vojvodini na zahtev Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine (MNS) u Srbiji, koji je ocenio da se u predstavi "Kazimir i Karolina" koristi "neprimeren rečnik".

Kako je preneo je Radio Slobodna Evropa, to je zatražio predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) Jene Hajnal, koji je naveo da „ta predstava dovodi u pitanje svetlu prošlost i nasleđe ovog pozorišta“.

Potpredsednik Upravnog odbora Salašarskog pozorišta Zoltan Devai rekao je da je planirana turneja po vojvodjanskim selima okončana, iako im Savet nije precizirao suštinu zahteva.

„Ovo je oblik uvodjenja cenzure u pozorište ali zaista ne znamo zbog čega. Kritikujemo pojave u društvu ali nikoga nismo po imenu pomenuli. Ne mislim da su psovke u predstavi pravi problem. Ranijih godina bilo je komada u kojima je bilo mnogo više vulgarnog jezika, kritike prema politici, društvu i veri, ali su sve turneje išle do kraja“, rekao je Devai.

On je naveo da je tekst originalne drame „Kazimir i Karolina“ Edena von Horvata u predstavi neznatno izmenjen i modernizovan.

Dodao je da će izvodjenje biti nastavljeno u Kavilu, selu iz kog potiče pozorište, svako veče u 21.00 sat, sve do 12. avgusta, do kada je turneja planirana.

„Smatramo da je tako pošteno prema publici i mladim glumcima koji su na njoj radili danonoćno mesec dana. Kazimir i Karolina su ljubavni par čija se veza raspada. On je prethodno dobio otkaz, a komad pokazuje kako društvo utiče na jednu ljubavnu vezu“, objasnio je Devai.

Reditelj predstave Robert Lenard naveo je na svom profilu na Fejsbuku da je „šokiran“ zabranom i da je smatra nedopustivom.

„Nisam mislio da se sloboda umetnosti danas ovako može pogaziti. U strahu sam jer istorijsko iskustvo je pokazalo da su ovakve pojave znak mnogo gorih stvari“, naveo je Lenard.

On je podsetio da je komad Kazimir i Karolina već jednom bio zabranjen, kada pozorište na nemačkom jeziku u januaru 1933. nije smelo da odigra tu predstavu.

Kako je podsetio, iste godine 10. maja, zajedno sa ostalim tekstovima Edena von Horvata, komad je zapaljen na glavnim trgovima u Berlinu.

Salašarsko pozorište iz Kavila duže od četrdeset godina u vojvodjanskim selima organizuje predstave na otvorenom, livadama i poljanama, za publiku koja retko ima priliku da uživo gleda pozorišna ostvarenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare