Trijumf Kokana Mladenovića i Maje Pelević na Sterijinom pozorju

Kultura 03. jun 202212:31 0 komentara
Sterijino pozorje/Edvard Molnar

Sterijina nagrada za najbolju predstavu, za dramski tekst i za režiju, pripala je, jednoglasnom odlukom Žirija, predstavi „Poslednje devojčice“ Maje Pelević, u režiji Kokana Mladenovića, u produkciji pozorišta „Deže Kostolanji“ Subotica / Kosztolányi Dezső Színház. Najbolja glumačka ostvarenja pružili su glumci iz predstave „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u produkciji JDP-a.

Predstava „Poslednje devojčice“ Maje Pelević, ne samo da je proglašena, jednoglasno, najboljom predstavom na 67. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, već je upravo Maja Pelević dobila Sterijinu nagradu za tekst savremene drame, takođe jednoglasnom odlukom Žirija, a Sterijina nagrada za režiju pripala je, jednoglasnom odlukom, reditelju Kokanu Mladenoviću za režiju te predstave u produkciji pozorišta „Deže Kostolanji“ Subotica.

Za najbolju glumicu, proglašena je Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi Čudo u Šarganu Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd. Odluka je, takođe, doneta jednoglasno.

Za najboljeg glumca proglašen je jednoglasnom odlukom, Nenad Jezdić za ulogu Prosjaka, takođe u predstavi Čudo u Šarganu Ljubomira Simovića.

Sonja Isailović nagrađena je za ulogu u predstavi Kod večite slavine Momčila Nastasijevića, režija Sonja Petrović, Srpsko narodno pozorište Novi Sad / Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad. Odluka je doneta jednoglasno, a Aleksandar Srećković za ulogu Alojza Kavrana, Julijinog muža, pravnika u predstavi Godine vrana, tekst i režija Siniša Kovačević, Narodno pozorište Beograd. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje, jednoglasno je dobila Marija Kalabić za predstavu Poslednje devojčice Maje Pelević, a Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje, takođe jednoglasno, pripala je Lani Cvijanović za predstavu Čudo u Šarganu Ljubomira Simovića.

Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku, dobili su većinom glasova: Stefan Seethaler, Danijel Seethaler, Filip Grubač, Igor Sakač i Petar Banjac u predstavi Kod večite slavine Momčila Nastasijevića, režija Sonja Petrović, SNP / Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad.

Sterijinu nagradu za koreografiju dobila je jednoglasnom odlukom Irena Šarović u predstavi Izbiračica Koste Trifkovića, režija Iva Milošević, Narodno pozorište / Narodno kazalište / Népszínház Subotica.

Sterijina nagrada za dramaturgiju, večinom glasova, dobila je Mina Petrić za predstavu Kod večite slavine Momčila Nastasijevića, a za istu predstavu je Dejan Sredojević dobio jednoglasnom odlukom Sterijinu nagradu za scenski govor.

Sterijine nagrade iz Fonda „Dara Darinka Čalenić“, obe su donete jednoglasno: za najbolju mladu glumicu pripala je Aleksandri Arizanović za ulogu Ja u predstavi Fleke Tijane Grumić, režija Jug Đorđević, Kraljevačko pozorište, a za najboljeg mladog glumca Aleksej Bjelogrlić za ulogu Tanaska u predstavi Čudo u Šarganu Ljubomira Simovića.

Specijalna Sterijina nagrada koju dobija Glumački ansambl dobio je, jednoglasno, ansambl predstave Poslednje devojčice Maje Pelević.

Žiri 67. Sterijinog pozorja, koji je radio u sastavu: Slobodan Skerlić, reditelj – predsednik Žirija, Milena Pavlović, glumica, Petar Mihajlović, dramski pisac, Slobodan Unkovski, reditelj i Zoran Maksimović, teatrolog, video je od 26. maja do 2. juna na pozorišnom festivalu svih devet predstava u takmičarskoj selekciji.

„Ja sam ona koja nisam“ – najbolja za žiri Okruglog stola kritike i publiku

Žiri Okruglog stola kritike Sterijinog pozorja: Vlatko Ilić (predsednik), Nataša Gvozdenović i Ivana Petrović doneo je jednoglasnu odluku da Sterijinu nagradu „Dejan Penčić Poljanski“ Okruglog stola kritike za najbolju predstavu dodeli ostvarenju: Ja sam ona koja nisam Mate Matišića, režija Paolo Mađeli, Zagrebačko kazalište mladih. Nagradu publike 67. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu (prosečna ocena 4,72) dobilo je, takođe, ostvarenje Ja sam ona koja nisam Mate Matišića, režija Paolo Mađeli, Zagrebačko kazalište mladih (Hrvatska)

Nagrada „Zoran Radmilović“

Ovu nagradu koja se dodeljuje za Glumačku bravuru Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar i Sterijinog pozorja, dobila je Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi Čudo u Šarganu Ljubomira Simovića, režija Jagoš Marković, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd.

Nagrada produkcijske kuće „Scomediasco“ za epizodu

Žiri u sastavu Darinka Nikolić, predsednica, Teofil Pančić i Sonja Damjanović jednoglasno je odlučio da nagradu dobije Teodor Vinčić za ulogu Šile u predstavi Rolerkoster Jelene Kajgo, režija Milica Kralj, Pozorište Atelje 212 Beograd.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!