Trijumf „Čitača“ na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda”

Kultura 10. jun 202122:50 0 komentara
Foto: BDP

Predstava “Čitač” Beogradskog dramskog pozorišta i Beo arta trijumfovala je na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu, osvojivši četiri nagrade, uključujući za najbolju predstavu, režiju Borisa Liješevića i uloge Mirjane Karanović i Marka Grabeža.

Stručni žiri 25. JPF, održanog od 4. do 9. juna u užičkom Narodnom pozorištu, dodelio je “ČItaču” nagradu “Ardalion” za najbolju predstavu, uz obrazloženje da “temu krivice i odgovornosti prikazuje uzbudljivim i visoko artikulisanim umetničkim sredstvima”, piše Seecult.

Liješević, koji je režirao “Čitača” prema motivima romana Bernharda Šlinka, nagrađen je za uspešno povezivanje sredstva nekadašnjeg ekspresionizma sa modernim scenskim jezikom, kako je naveo žiri koji su činili reditelj i profesor emeritus Svetozar Rapajić (predsednik), glumica Dragana Varagić i producent Janko Ljumović.

Nagrada “Ardalion” za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mirjani Karanović za “Čitača” uz obrazloženje da je “probranim i preciznim glumačkim sredstvima na uzbudljiv način ostvarila složene transformacije lika i iznela temu krivice i odgovornosti”, dok je Marko Grabež dobio nagradu za najbolju mušku ulogu uz obrazloženje da “glumački suvereno, emotivno i inteligentno dokazuje mogućnost ljudskosti i u najtežim vremenima”.

Liješević je režirao i predstavu “Upotreba čoveka” prema romanu Aleksandra Tišme, koja je takođe odnela nekoliko nagrada “Ardalion”.

Za uloge u toj predstavi nagradu “Ardalion” za najboljeg mladog glumca, kao i nagradu Politike “Avdo Mujčinović”, dobio je Aljoša Đidić, uz obrazloženje da se velikom glumačkom energijom, a preciznim sredstvima, uspešno kretao kroz različite likove koje je tumačio.

“Upotreba čoveka”, koprodukcija festivala Novi tvrđava teatar u Novom Sadu i Grad teatar u Budvi, Novosadskog pozorišta – Ujvideki Szinhaz i East West centra u Sarajevu, odnela je i nagrade za najbolju scenografiju (Željko Piškorić) i za najbolju kostimografiju (Marina Sremac).

Nagrada “Ardalion” za epizodnu ulogu dodeljena je Sanji Marković za ulogu Simke u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović” Jugoslovenskog dramskog pozorišta prema drami Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, uz obrazloženj da je na inovativan način otkrila nove slojeve tumačenja tog lika.

Specijalna nagrada “Ardalion” dodeljena je autorskom timu i ansamblu predstave “Radnička hronika” u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice, prema komadu Petra Mihailovića, u režiji Veljka Mićunovića. Ta predstava, kako je istakao žiri, propituje mogućnost pobune i sudbinu malog čoveka kroz preciznu i displinovanu kolektivnu igru, koja kritički posmatra moguće protivrečnosti ove teme.

Jubilarni, 25. JPF “Bez prevoda” je i otvoren 4. juna pobedničkom predstavom “Čitač”, a osim nagrađenih, predstavio je i komad “O medvedima i ljudima” Narodnog pozorišta u Sarajevu, u režiji Saše Anočića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!