Tri decenije Dah teatra: Brojne manifestacije pod nazivom „Spajajući vekove“

Kultura 10. maj 202109:58 > 10:08
Izvor: Dah teatar

Od 23. do 27. juna Dah teatar će nizom manisfestacija proslaviti svoj 30. rođendan događajem „Spajajući vekove“.

Dah teatar je svojim delovanjem prepoznat kao profesionalno, savremeno pozorište, odnosno umetnički kolektiv koji koristeći tehnike savremenog teatra stvara angažovanu umetnost sa namerom da utiče na pozitivan razvoj društva.

Povezane vesti

Trideset godina ovog teatra protiču od poslednje decenije prošlog, do početka treće decenije ovog veka, tokom kojih je Dah teatar svojim kreativnim delovanjem pravio spone između umetnika i publike iz celog sveta, između ljudi različitih nacionalnosti, profesionalnih, političkih, rasnih, polnih i svih drugih opredeljenja, između generacija i umetničkih pravaca.

U okviru programa „Spajajući vekove“ Dah teatar će prikazati sve predstave koje trenutno ima na repertoaru, a ekskluzivno će prikazati poslednju produkciju Odin teatra, njihovih bliskih saradnika u ovih trideset godina, organizovaće susrete, razgovore, performativna predavanja i koncerte.

Događaj počinje 23. juna u Dorćol placu koncertom mlade romske hip-hop grupe „Preety Loud“, a u naredna četiri dana biće igrane njihove predstave: „Žene DADE“, „Za tvoje dobro“, „Zemlja“ i „Zagonetka revolucije“.

Poslednjeg dana festivala, 27. juna, gostuje predstava Odin Teatra „Cveće za Torgera“ u režiji i izvođenju Roberte Kareri.

Pozvani stručnjaci, umetnici i teoretičari će govoriti o avangardnim umetničkim pokretima, kao što je „Zenitizam“ koji ove godine obeležava 100 godina od nastajanja, a bavio se slavljenjem nove umetnosti i novog čoveka.

Događaji će se odvijati u Narodnom pozorištu, Dorćol placu, Muzeju Jugoslavije, Malom pozorištu “Duško Radović”, Ustanovi kulture Parobrod, uživo i onlajn, a
podršku obeležavanju jubileja je pružilo Ministarstvo za kulturu i informisanje, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar