„Todo Mundo“ festival – žene su te koje nose i vode muziku

Kultura 24. sep 202117:05 1 komentar

Deveti beogradski World Music festival „Todo Mundo” biće održan u Klubu DIM, od 25. do 28. septembra 2021. godine. Bojan Đorđević, umetnički direktor festivala predstavio nam je najzanimljivije učesnike događaja za čiju je vezivnu nit ove godine odabrana kreativna snaga i moć žena u muzičkom svetu.

Nakon prošlogodišnje pauze prouzrokovane pandemijom, prestonički world music festival se vraća na scenu i u okviru svog novog izdanja obuhvatiće šest koncerata, izložbu fotografija i konferenciju.

Sirovu energiju srpske i balkanske arhaične pesme na otvaranju festivala, 25.09., podariće publici domaći ženski a cappella trio Roђenice. Snagu ženskog glasa, u nastavku prve večeri, predstaviće i Folk Trio Monike Lakatoš iz Mađarske – romske pevačice, pripadnica zajednice Vlaških Roma, čije nasleđe posvećeno neguje.

Drugo veče zaokružuje Marija Macota jedan od najupečatljivijih ženskih vokala na savremenoj evropskoj world music sceni. Na koncertu u Beogradu u pratnji harmonikaša Antonina de Luke, Marija će nas razgaliti šarmom i ritmikom italijanskog juga. Ovo je njeno prvo koncertno gostovanje u našoj zemlji.

Čast da zatvori deveti „Todo Mundo” pripala je Jeleni Popržan, istaknutoj umetnici iz Austrije, rodom iz Srbije. Jelena je cenjena violistkinja, vokalistkinja, kompozitorka i performerka. Svestrana je muzička ličnost, uvek sklona preispitivanju, otkrivanju, promenama.

Glavnom temom festivala – ženskim doprinosom u muzici – bavi se i međunarodna konferencija, kojom otpočinje deveti „Todo Mundo”. Skup pod nazivom „Žene u world music svetu – umetnice, menadžerke, novinarke”, biće održan u Galerijskom prostoru Radio Beograda u subotu, 25. septembra. Učesnici dolaze iz Slovenije, Italije, Grčke, Austrije, Španije i Srbije. Konferenciju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare