„To se nije dogodilo”: Ideje Zenita žive – duh kriticizma, stroge polemike…

Kultura 02. avg 202109:24 1 komentar

Izložba „To se nije dogodilo” sekcije proširenih medija ULUS-a, koja se održava u Bioskopu Balkan do 5. avgusta, naišla je na dobar odziv publike, kažu u tom udruženju. Koncept izložbe oblikovan je prema ideji da se obeleži jedan vek od objavljivanja prvog broja časopisa „Zenit“ i i kao sećanje na Ljubomira Micića, osnivača i urednika te međunarodne avangardne revije za umetnost. Izloženo je oko sedamdeset radova pedeset autora.

„Izložba je osmišljena s namerom da se osvrnemo na Zenit, ali i da se prikaže godišnja produkcija sekcije proširenih medija ULUS-a. Ona je tematizovana, ali je vrlo široko pristupila temi. Selekcija se bazirala na tome koliko radovi odgovaraju na temu Zenitizma, po kriterijumima glavnih odlika Zenitizma, kao što su društvena kritika, ispitivanje granica medija, samog jezika umetnosti i koliko su radovi savremeni, a istovremeno se oslanjaju na avangardu i Zenitizam kod nas“, kaže Neda Kovinić iz ULUS-a.

POVEZANE VESTI

Bitna razlika je, dodaje ona, da današnja umetnost nema taj programski karakter koji je imao Zenitizam, ali ima društveni, kritički i aktivistički karakter.

Kako ocenjuje Kovinić, ideje Zenitizma su i danas itekako žive, mada možda ne uvek tako direktno.

„Duh kriticizma, stroge polemike sa svim savremenim fenomenima, sve je to živo u umetničkim radovima, prisutno je mnogo ekspresivnosti, provokacije, uočavanja tragičnih elemenata stvarnosti i radikalne spremnosti da se reaguje na fenomene stvarnosti“, dodaje Kovinić.

Kordinatori izložbe iz ULUS -a su Dušan Radovanović, Milica Lapčević, Neda Kovinić, i Miloš Peškir, a gost selektor je Ivana Markez-Filipović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare