„The Velvet Underground & Nico“ – novi doživljaj kultnog albuma

Kultura 25. sep. 202117:02 > 17:135 komentara
Podeli:
Izvor: Printscreen / Youtube

Debi album sastava Velvet Underground "The Velvet Underground & Nico" je vanvremenski klasik koji svoj status i svežinu dokazuje i 54 godine nakon objavljivanja, pa je sada inovativna muzička elita, kako navodi magazin NME, predstavila na novoj kompilaciji svoje obrade pesama sa ovog albuma.

Počnimo od Majkla Stajpa (REM) i lepote kojom osvežava njegova interpretacija delikatne “Sunday Morning” sa pratećim vokalima u Fleetwood Mac stilu. Mat Beringer (sastav National) daje potpuno nov ton pesmi „I’m Waiting For The Man“ i lišava je nervoze i nestrpljivosti što joj dopušta da bljesne kao ultimativni hit.

Neke obrade su takve da bi i sam Endi Vorhol bio ponosan, a kritičari tu navode Šeron Van Itn I Ejndžel Olson koje su senzualan i mek vokal Niko u pesmi “Femme Fatale” povele još dalje ambijentalnom teksturom ka novim dubinama.

Kurt Vil se poigrao sa pesmom “Run Run Run” kroz sedam minuta modernih boja rokenrola. Ali kompozitor Tomas Bartlet (St. Vincent) unosi još drame u „All Tomorrow’s Parties“ pretvarajući je u dijalog između Eni Klark i vokodera uz proganjajuće tonove klavira i ambijent prašnjavog džeza.

Turston Mur i Bobi Gilespi sebi svojstveno distorzivno korodiranim tonovima rekreiraju ambijent teme “Heroin”, da bi se King Princess u retro maniru zabavio sa „There She Goes Again“.

Udobnost koju je akustičnim manirom, tamburom i bas bubnjem u „I’ll Be Your Mirror“ stvorio Kortni Barnet, kao da poziva da se opustite na nekoj verandi.

Izvedbom koja osvetljava sadašnjost rok muzike, a to su Fontaines D.C u obradi pesme „Black Angel’s Death Song“ u kontinuitetu sa Igijem Popom i gitaristom Metom Svinijem, koji grozničavo ali sa uživanjem uvode slušaoce u vrtlog stvari “‘Black Angel’s Death Song” ovaj album obrada zaista je privukao pažnju.

Komentari

Vaš komentar

<