Svečano otvoren Bitef; Bojković: Ljudski rod u trci za profitom

Kultura 15. sep 202122:04 > 22:302 komentara
Izvor: Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Govorom naše poznate glumice Svetlane Cece Bojković i predstavom „Tragovi“ vodećeg svetskog koreografa Vima Vandekejbusa, večeras je otvoren 54. i 55. Bitef, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Otvaranju Bitefa prisustvovao je i novi ambasador EU u Beogradu Emanuele Žiofre, kome je to bilo i prvo pojavljivanje u javnosti.

Glumica Svetlana Bojković, rekla je u svom govoru na sceni „Ljuba Tadić“ da se „ljudski rod zaigrao u trci za profitom“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Vreme u kome danas zivimo pokazalo je da se ljudski rod zaigrao u trci za profitom, tako nam je ugroženo ono što nam je neophodno da preživimo – naša životna sredina. Na sve ovo, pojavila se pandemija, koja je, verujem, rezultat poremećaja eko-sistema. Sve ovo je dramatično promenilo naše živote, pored prirode“, rekla je Bojković.

Ona je zahvalila i gostima BITEF-a na predstavama.

„Jer tako znamo da smo zajedno u borbi za bolji svet. Velika mi je čast da proglasim 44. i 45. Bitef otvorenim!“, rekla je glumica.

Festival zvanično otvara predstava “Tragovi”, novi projekat slavnog belgijskog koreografa Vima Vandekejbusa i njegove trupe Ultima vez. Koreografija predstave je vrlo energična, duhovita i uzbudljiva, ima elemente govornog teatra i zasniva se na izoštrenom dramaturškom luku, kaže se u opisu predstave Bitef festivala.

Repriza predstave Vima Vandekejbusa biće prikazana sutra u 20 časova na istom mestu, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Zbog epidemiološke situacije za sada su otkazane dve predstave glavnog programa – “Pluća” mladog slovenačkog autora Žige Divjaka i „Neprijatelj naroda“ Tomasa Ostermajera, berlinskog teatra Šaubine.

Komentari

Vaš komentar