„Suba soba“ – izložba o životu i radu Mitra Subotića Sube

Kultura 21. nov 202210:16 4 komentara
Dejan Petrović

“Suba je bio ispred svog vremena. To je osamdesetih u Novom Sadu, koji je umeo da stvara pomake u kulturi, bilo nekako prirodno i normalno i od toga nije morala da se pravi zvezdana prašina", kaže za N1 Vera Kopicl, koja je sa pijanistkinjom Brankom Parlić autorka projekta “Suba: Novi Sad”, koji se u organizaciji Udruženja za promociju savremene muzičke umetnosti “Nove uši” i Fondacije Mitar Subotić Suba, a u okviru Evropske prestonice kulture, odžava u Novom Sadu od 20-26. novembra.

Mitar Subotić Suba (1961-1999), koji je kao producent i kompozitor stvarao i pod pseudonimom “Rex Ilusivii”, uneo je novi zvuk u savremenu muziku tadašnje Jugoslavije, kao i u muziku Brazila u kojem je živeo i radio poslednjih devet godina. Na dan promocije albuma “São Paulo Confessions“ 1999. u Sao Paolu pokušavajući da spase materijal iz studija, u kojem je izbio požar, Subotić je izgubio život.

Suba je sarađivao sa najvažnijim autorima jugoslovenske muzike poput Milana Mladenovića iz EKV-a, Marinom Perazić, grupom Haustor i La strada, a Bebel Gilberto je uobličio njegov zvuk koji ga je učinio svetskom zvezdom.

“Ovaj grad nije od njega napravio marketinšku priču, a trebalo je”, kaže za N1 Vera Kopicl, dodajući da je radio sa mnogim ljudima sličnog senzibiliteta širom Jugoslavije.

“Bila sam mlad profesor, bavila se savremenom muzikom, njemu je to bilo zanimljivo. Prepoznali smo se nekako odmah, počeli da se družimo, a zajednička tačka bila je muzika Erika Satija”, kaže za N1 pijanistkinja Branka Parlić, jedna od autorki projekta o Subi, koja je sa njim sarađivala upravo izvodeći Satija. “Suba je često išao u Pariz donosio note i tako je uz druženje i razgovor krenula i naša muzička saradnja i otkrivanje nečeg novog”.

Kroz interaktivnu instalaciju “Suba soba” koja je otvorena u nedelju 20. novembra u Kreativnom distriktu u Novom Sadu i čine je izložba, zvučna instalacija, govorni programi, premijere novih izdanja, radionice, projekcije video radova i u najvećoj meri slušanje i izvođenje muzike posetioci će sa Subinim životom i radom moći da se upoznaju do 26. novembra.

Dejan Petrović
Dejan Petrović
Dejan Petrović
Dejan Petrović
Dejan Petrović
Dejan Petrović

O Subinom radu na muzici za pozorište govoriće Nada Kokotović, Haris Pašović i Vladimir Kopicl.

Na izložbi koju je postavila kustoskinja Bosiljka Zirojević Lečić posetioci će moći da vide dosad neobjavljene fotografije iz arhiva Subinih prijatelja i instrumente na kojima je Suba stvarao.

O njegovim počecima govoriće Zoran Janjetov, Subin najbolji prijatelj i strip umetnik, kao i Dragan Gojković urednik legendarnih emisija Radio Novog Sada.

Posetioci će imati prilike da učestvuju i u muzičkim radionicama koje će držati DJ Lag, Žoao Paraiba, najbliži Subotićev brazilski saradnik i džez kontrabasista Aleksandar Milošević.

Izdavač i kurator Vladimir Ivković održaće predavanje Rex Ilusivii, što je bilo Subino umetničko ime do 1996. godine.

U muzičkom programu nastupiće Subini prijatelji i saradnici Modern Quartet, Žoao Paraiba, Aleksandar Dujin, Vladimir Ivković, Greta Fahrenheit Xltd.

“Znam mlade koji danas slušaju Subu. Prepoznali su se u njegovoj elektronskoj muzici”, kaže, Vera, a Branka dodaje da oni Subinu muziku danas mogu bolje da razumeju, što je samo još jedan pokazatelj da je, kako kažu, “Suba uvek bio ispred svog vremena”.

U Sao Paulu u Brazilu oformljen je Institut Suba, koji istražuje rad ovog novosadskog muzičkog umetnika, dok mu je u Novom Sadu posvećen deo Limanskog parka – Plato Mitar Subotić Suba na kojem se svake godine okupljaju njegovi prijatelji i poštovaoci.

Fondacija Mitar Subotić Suba koja se bavi očuvanjem i promovisanjem njegovog dela aktivno će podržavati mlade umetnike i stvaraoce.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare