Nagrađivani film „Strahinja Banović“ u bioskopima

Kultura 13. okt 202210:54 3 komentara
Promo / Aleksandrija Ajduković

Nagrađivani film “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića od danas je u bioskopima u Srbiji. U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana specijalna projekcija u prisustvu reditelja i autorske ekipe i razgovor sa publikom.

Arsenijević je izjavio da je jako uzbuđen i srećan zbog početka domaće bioskopske distribucije filma, koji je dosad prikazivan na festivalima, a sada ga očekuje susret sa najširom publikom, kojoj je i namenjen.

“Meni je, naravno, posebno važna domaća publika jer ona ovaj film može da razume mnogo bolje i dublje nego publika u svetu. Inspirisani najlepšom ljubavnom pričom naše kulture, trudili smo se da napravimo nešto novo i drugačije, nešto savremeno i izazovno, a da istovremeno ostanemo verni izvornom duhu narodne pesme. Nadam se da će publici naše viđenje ‘Banović Strahinje’ biti uzbudljivo i emotivno”, naveo je Arsenijević, čiji je film – inače pobednik 55. Karlovih Vara (2021) – savremena ljubavna i migrantska priča i ujedno prikaz današnje Srbije i Evrope.

Višestruko nagrađivana ljubavna priča inspirisana srpskom epskom pesmom “Banović Strahinja”, smeštena je u kontekst savremene izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život. Ababuo nestaje bez objašnjenja. U potrazi za njom, Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih – iz ljubavi.

Evropska filmska akademija uvrstila je “Strahinju Banovića” u izbor 30 najboljih evropskih filmova i jedini većinski film iz regiona bivše Jugoslavije koji je u konkurenciji za nagradu Evropske filmske akademije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare