„Strah – jedna topla ljudska priča“ Igora Vuka Torbice u Beogradu

Kultura 23. maj 202114:02 3 komentara
Narodno pozorište

Predstava "Strah – jedna topla ljudska priča", autorski projekat Igora Vuka Torbice, iz Narodnog pozorišta Pirot, gostovaće 24. i 25. maja na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Predstava je inspirisana dramskim tekstovima nemačkog pisca Franca Кsavera Кreca.

„Franc Кsaver Кrec je pesnik malih ljudi, običnih života i banalne svakodnevice. Poznat i kao istaknuti levičar, ovaj je pisac dao tekstove pune političkih tema koje su se odnosile pre svega na ubrzano narastajući broj radničke klase sedamdesetih i osamdesetih godina predhodnog veka. Baš iz ovog razloga njegov se celokupni opus može pre svega posmatrati kao prilog žanru socijalne drame. Stoga ne treba da čudi što su pomenutih dekada premijere njegovih predstava bile praćene kontroverzama i pritiscima nemačkih neonacista. Кrec se dakle u svom pisanju drži pre svega realizma, kojeg donekle stilizuje ili mu pridodaje kvalitet replika iz nekadašnjih petparačkih romana, naveo je Torbica u programu predstave.

„Mi smo se u ovoj našoj predstavi Pirotskog pozorišta, kroz delove Кrecovih tekstova hteli osvrnuti na naš današnji trenutak, na naše sada i ovde. Ipak, ne kroz puko uprizorenje samih Кrecovih tekstova, nego uzimajući njihove delove i stvarajući sasvim novu celinu. Sudarili smo njegov materijal sa premislima magičnog realizma, nastojali smo predstavu odvesti u nešto što bi predstavljalo pre svega grotesku, koja ume da nasmeje, ali na posletku ipak vodi u neugodu. Jednako smo tako pokušali pre svega da svemu tome damo obrise neke vrste društvene alegorije o strahu i našoj građanskoj nepomičnosti u situaciji u kojoj smo se svi nekako našli, u kojoj smo nekako skliznuli“, dodao je reditelj.

Uloge u predstavi tumače Aleksandar Radulović, Aleksandra Stojanović, Zoran Živković, Natalija Geleban, Milan Nakov, Danijela Ivanović, Aleksandar Aleksić i Danica Stanković.

Predstava je premijerno izvedena 13. februara 2020. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare