Štimac: Vremena su teška ali ako čovek pristane na to biće još teže

Kultura 27. sep. 202113:022 komentara
Podeli:
Izvor: N1 Beograd

“Niko od nas nije odgovoran za svoju generaciju. Od kad je čoveka takva pitanja su bila postavljana. Mlad čovek uvek gleda drugačijim očima, drugačijeg je temperamenta i iskustva. Kod njega je ego malo veći nego kod starijeg. Ovaj komad se bavi upravo time - kroz dijalog sa mlađim sobom, ovaj stariji pokušava da neke stvari promeni. Mislim da bi predstava trebalo da bude bliska svima, tema je univerzalna a nadam se i pitka, duhovita i živahna", rekao je Štimac za N1 o predstavi "Da krenemo ispočetka" koja se osvrće i na generacijsku odgovornost kao i stid zbog nekih odluka ili počinjenih postupaka što su sasvim individualna pitanja.

„Da krenemo ispočetka“ je dramsko delo koje će premijerno biti izvedeno 1. oktobra u Teatru i Operi Madlenianum. Komad koji po drami čuvenog savremenog francuskog pisca Erika-Emanuela Šmita u prevodu dr Nikole Bjelića, režira Andrea Ada Lazić, odabran je za publiku ovog teatra jer odiše nadom i optimizmom – istaknuto je u saopštenju Madlenianuma. Glavne uloge tumače proslavljeni glumac Slavko Štimac i Ljubomir Bulajić.

U ovoj, kako se navodi, nežnoj i magičnoj komediji koja ukazuje na bitnost nevidljivog i nematerijalnog i podržava veru u čuda, pored Štimca i Bulajića, igraju još i Branka Petrić, Tamara Aleksić, Lana Karaklajić, Nađa Jakovljević i Natalija Vlahović.

Slavko Štimac tumači ulogu lekara nobelovca koji, već u godinama, u prestavi dobija neobičnu priliku da se vrati u mladost i susretne sa sobom ali mlađim četrdeset godina. Drama problematizuje pitanje – šta bi bilo kad bi bilo, kada bismo mogli da vratimo vreme?

O svojoj pripremi za ulogu, Slavko Štimac je za N1 rekao da je tema ove predstave univerzalna. „Mislim da se svaki čovek kada dođe u neke godine zapita – šta bi bilo sa mnom da sam odabrao neku drugu profesiju, da sam živeo sa nekom drugom osobom, da sam preduzeo u svom životu neke stvari na drugačiji način – da li bi moj životni put bio zanimljiviji“, kaže glumac, ali i dodaje da je davno prestao da se bavim razmišljanjem da li bi bilo bolje da je nešto radio drugačije. „Došao sam do zaključka da čovek ne treba da se osvrće i da ako su mu se neke stvari dešavale – bile loše ili dobre – to verovatno ima svog razloga. Smatram da prošlost treba gurnuti iza sebe i živeti život kao radoznalo biće, kao biće dobrog raspoloženja sa puno energije i na kvalitetan način. Svedoci smo nekih čudnih vremena i zaista jeste često teško, ali ako čovek pristane na to, biće još teže”, kaže glumac.

Prva repriza predstave „Da krenemo ispočetka“ na programu je 2. oktobra, a naredna 8. oktobra u operi i Teatru Madlenianum.

Komentari

Vaš komentar

<