Stefan Milenković: Želja mi je bila da se posvetim našim studentima

Kultura 29. apr 202112:43 > 12:54 13 komentara

Nije dovoljno samo da svirate dobro, mi smo kao umetnici - i ambasadori ljudskosti i svojim primerom inspirišemo druge i promovišemo umetnost, rekao je violinista Stefan Milenković u Novom danu.

On je rekao da je na njegov povratak u Srbiju uticalo više stvari, a da je prisutna bila i želja da se posveti studentima u zemlji. „Već dugo sam bio u inostranstvu, a opet jednom nogom i u Evropi i Srbiji, i sad je došao trenutak da smo bliže našoj porodici, sin nam je napunio sad godinu dana.. Imao sam uvek i tu želju, a sada je to sazrelo – da se posvetim našim studentima i da sam nekako direktnije uključen u promovisanje klasične muzike u Srbiji. To sam uvek radio, samo spolja, a sad bih hteo to više da radim iznutra“, kazao je Milenković.

Svakom studentu treba pristupiti individualno, a uloga svakog pedagoga je da ih izvede na pravi put za njih, kaže Milenković i dodaje da to ne znači uvek onaj put koji je bio na početku, jer se i studenti menjaju.

O tome koliko se razlikuju mladi umetnici dnanas i u njegovo vreme, on kaže da se danas deca rađaju u svetu društvenih mreža i samopromocije, što u njegovo vreme nije postojalo, ali se ne razlikuje to da oni koji stvarno imaju strast prema muzici imaju sličan mentalitet.

„To se ne menja nigde, niti u muzici, niti u bilo kojoj branši. Suština je da imate taj žar i da imate podršku okoline“, dodaje.

Srbija ima jako mnogo talentovanih studenata, navodi Milenković i dodaje da se nada da će biti puno i onih koji će ga prevazići u svemu. „To je i moj cilj“, kazao je.

„Uvek sam smatrao da je najbolja promocija umetnosti samim primerom kako živite, kako radite, kako se ponašate – da je to sve bitno i da može da inspiriše nekoga.. To treba da se prenese na mlađe, nije dovoljno samo svirati dobro, to je samo jedan element, ali mi kao umetnici smo i ambasadori ljudskosti. Taj pozitivni primer zainteresuje širi krug ljudi“, ocenuje umetnik.

Ipak, kako je naveo, generalno gledajući, strategija treba da bude da klasične muzike ima u ponudi. „Bitno je da bude prisutna, da se predstavlja u mestima i gradovima gde publika nema prilike da je tako često čuje“, ističe on.

Onlajn samo kao dopuna palete koju umetnik nudi

Nastupi nedostaju svima u vreme korone, navodi Milenković. „Sa time se ceo svet nosi i mi izvođači smo pogođeni direktno, ali mnoge stvari su prešle na strim, tj zadržava se prisustvo nekako na tržištu, uz pomoc striminga. Međutim, veoma je jasno da to ne može da zameni nastupe“, navodi gost Novog dana.

Kako je rekao, onlajn izvođenje je postojalo i pre korone, ali je sad za vreme pandemije nastupanje skroz prešlo na internet.

„To je dobar element onoga što mi radimo, može da dopuni paletu onoga što nudi umetnik, ali ne može da bude samo to. Čak ni za lekcije, održao sam bezbroj lekcija onlajn tokom ove godine, ali prisustvo profesora u sobi, zvuk… to nema zamenu. Ostaće onlajn i posle ovoga, ali kao dopuna“, smatra muzičar.

Govoreći o svojim aktivnostima tokom godine korone, on je rekao da je za njega godina prošla produktivno iako je sve stalo, jer je iskoristio vreme da snima, a i dobio je sina.

Stefan Milenković najavio je koncert sa kamernim orkestrom Muzikon, 16. maja u Botaničkoj bašti, navodeći da će koncert biti na otvorenom i da će se poštovati epidemiološke mere.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare