Šta o predstavi „Što na podu spavaš“ kažu Kokan Mladenović i Darko Cvijetić

Kultura 23. nov 202223:171 komentar
Izvor: Marija Erdelji

Način na koji smo mi iz tri nekadašnje republike uspeli da uprkos svemu, nakon krvavih ratova koji su uništili našu zemlju i naše živote, ispričamo priču punu ljubavi, poštovanja drugih, razumevanja za bol i patnju onih drugih pokazuje da postoji šansa da jednom na ovim prostorima ljudi pobede narode, kaže za N1 Kokan Mladenović, reditelj predstave "Što na podu spavaš", prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, pred novi ciklus novosadskih izvođenja predstave u Srpskom narodnom pozorištu.

Predstava „Što na podu spavaš“ je koprodukcija tri pozorišta iz tri države, BiH, Srbije i Hrvatske, Narodnog pozorišta Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba. Premijera je bila 28. septembra u Novom Sadu, posle čega je usledila i premijera u Sarajevu, dok premijera u Zagrebu čeka obnovu pozorišta „Gavela“ koje je oštećeno u zemljotresu 2020. godine.

PROČITAJTE I:

„Premijera u Novom Sadu meni je svakako bila najemotivnija, što se tiče samog porađanja predstave i njenog napuštanja orbite samog romana. U Sarajevu su sva tri izvođenja bila vrlo emotivna, ali i vrlo burna, jer je to teritorija na kojoj se roman i događa, kaže u razgovoru za N1 Darko Cvijetić, autor romana „Što na podu spavaš“, dodajući da je vrlo ponosan na Sarajevo „koje je otvorilo sopstvenu tabu temu, iako rat nije nimalo lako zaboraviti, ako je uopšte i moguće“.

Roman je, kaže autor, fokusirao na „porodično – oca, majku i brata, devetnaestogodišnjeg regruta u JNA“.

Predstava „Što na podu spavaš“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu na repertoaru je 25. 26. 27. novembra u 20 sati.

„Stradanje tih nesretnih dečaka po kasarnama u ratnom okruženju, još je, nažalost, tabu tema“, kaže Cvijetić, koji ne samo da je učestvovao u stvaranju predstave, čiju režiju i dramatizaciju potpisuje Kokan Mladenović, već u njoj i igra.

„Biti sa sopstvenim likovima, razgovarati sa njima i sa onima koji su došli iz mašte, ali i stvarnosti, smejati se, plakati, dodirivati ih, neverovatno je i suludo iskustvo, kakvo samo teatar još može sazdati u svetu iluzija koje proždiru dokumente“, kaže Cvijetić, dodajući da je u romanu pokušao da pronađe način da progovore i mrtvi i živi.

„Mislim da je jedna od karakteristika tog sjajnog romana Darka Cvjetića da pobedi ljudsko u nama, borba za čoveka u narodima“, kaže za N1 Kokan Mladenović, dodajući da je nemoguće “na ovim našim prostorima naneti patnju drugome, a da istovremeno ne nanesemo patnju i sebi“.

„Verujem da je važno da mladi prisustvuju tako nečemu bez bilo kakve indoktrinacije. To nije čas istorije, ali način na koji mi tretiramo ratove devedesetih je drugačiji od onog što im se servira u političkim i obrazovnim sistemima, u javnosti. Kroz pozorišnu predstavu mogu da rat sagledaju trezveno i iz drugog ugla“, kaže reditelj Kokan Mladenović, dok je pisac Darko Cvijetić mišljenja da je još rano za organizovan dolazak đaka na predstavu, ali da će u narednim igranjima „producentski tim to imati na umu“.

Potresna predstava o životu Darka Cvijetića koja nam, kako sami autori kažu, šalje poruku zajedništva i praštanja, bilo je jedno sasvim novo iskustvo i za mlade glumce iz sve tri države, jer su mladi glumci iz Novog Sada po prvi put proveli „divne dane i uživali sa svojom generacijom u Zagrebu i Sarajevu i obrnuto“.

„To nešto što mi kao starija generacija znamo kao jugoslavenski prostor, jugoslovenska kultura, jezik oni su imali priliku da doživeli na sopstvenoj koži i shvate kolika je to ogromna privilegija a ne nasleđena trauma“, kaže Mladenović, dodajući da je ponosan „što je na tako pretešku temu napravljeno nešto što funkcioniše kroz mnogo zajedničkog truda emocija i što sam siguran da gde god da odemo možemo da odemo uzdignute glave i čistog obraza“.

Komentari

Vaš komentar