Spreman Martovski festival, od ponedeljka u Domu omladine

Kultura 16. apr. 202110:361 komentar
Podeli:
Izvor: Promo / Martovski festival

Dupli, 67/68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival biće otvoren 19. aprila u Domu omladine Beograda posthumnim omaž programom kompozitoru Zoranu Simjanoviću, dobitniku nagrade za životno delo koja mu je dodeljena prošle godine, kada ova manifestacija nije održana zbog pandemije koronavirusa.

Predsednik festivalskog Odbora, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, rekao je da je iznenadni odlazak Simjanovića, izuzetnog stvaraoca i divnog čoveka – veliki gubitak ne samo za domaću filmsku i muzičku scenu, nego i za celu srpsku kulturu, ali da će njegovo delo još dugo nastaviti da živi.

“Odbor je odluku o nagradi doneo prošle godine, na osnovu njegove sjajne karijere. Zoran je znao za nagradu, ali smo poštovali tradiciju da se ime laureata objavljuje pred samo otvaranje Festivala. Kako je 67. izdanje odloženo zbog pandemije koronavirusa, planirali smo da nagradu uručimo ove godine. Nažalost, Simjanović nije uspeo da se izbori sa ovom pošašću koja nas je zadesila”, izjavio je Mladenović.

Mladenović je izrazio zadovoljstvo što će Martovski festival posle dva odlaganja konačno biti održan od 19. do 25. aprila.

“Mislim da je sada realno da će Festivala biti onako kako smo zamislili, naravno uz poštovanje epidemioloških mera”, rekao je Mladenović, podsetivši i na istoriju i značaj Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, o čemu svedoče žurnali “Filmskih novosti” (1960-1977) koji će biti prikazani u okviru svečanog otvaranja.

I umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić osvrnuo se na dodelu nagrade Zoranu Simjanoviću: “Voleli smo Simketa. On je naš najveći filmski kompozitor. Ali ova nagrada nije za izuzetnu muziku u ‘Grlom u jagode’ ili ‘Nacionalnoj klasi’, već za njegov doprinos koji je manje poznat široj javnosti, u oblasti kratkog, dokumentarnog i animiranog filma”.

Sticajem tužnih okolnosti, Simjanović je i posthumni učesnik takmičarskog programa, jer je za 67. Martovski festival selektovan animirani film “Hronika jednog putovanja”, za koji je komponovao svoju poslednju muziku.

Simjanović je svojevremeno nagrađen na Martovskom festivalu za muziku u animiranom filmu Veljka Bikića “Krst, kvadrat i krug Kazimira Maljeviča” i dokumentarcu “Poludeli ljudi” Gorana Markovića, a dobio je i Plaketu povodom jubilarnog, 50. festivalskog izdanja.

Svetske i regionalne premijere…

Program svečanog otvaranja, pored omaža Simjanoviću i žurnala “Filmskih novosti”, obuhvata i svetsku premijeru animiranog filma “Kad oružje govori” Borislava Šajtinca (Francuska) i srpsku premijeru kratkog igranog filma “Nimic” slavnog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa (Nemačka, Velika Britanija, SAD) u revijalnom programu, kao i regionalnu premijeru prvog filma u takmičarskom programu (u selekciji međunarodni kratki igrani) “Duga” Aleksandra Vujovića, u svetu nagrađivanog crnogorskog reditelja, koji će biti i gost Martovskog festivala.

Prema konceptu Dabića, programski slotovi sastavljeni su od filmova različitih vrsta – dokumentarnih, igranih, animiranih, kao što je bilo u slavnim danima Martovskog festivala, jer on smatra da je to za publiku interesantnije od blokova koji sadrže samo jednu vrstu.

Takmičarski program 67. Martovskog festivala obuhvata 54 filma, a za 68. izdanje odabran je 41 film. Prateći program u tri selekcije obuhvata domaću, regionalnu i svetsku panoramu.

Dabić je skrenuo pažnju na pobednika festivala IDFA – kubanski dokumentarac “Šapatom” (2019) koji su radile dve prijateljice iz kubanske dijaspore Hajdi Hasan i Patricija Perez Fernandez, kao i na pobednika ZagrebDoxa – hrvatski dokumentarac “Nun of Your Business” Ivane Marinić Kragić o dve zaljubljene opatice. Tu je i poslastica za ljubitelje Džejmsa Bonda, dokumentarac Karstena Panica “Samo za naše oči: Džon Glen” o reditelju pet filmova o tajnom agentu 007, piše Seecult.

Najavljen je i dokumentarac “Zaceli me” Danijele Štajnfeld o seksualnom nasilju, koji je prijavljen i selektovan pre najnovijih događaja.

Film “Zaceli me” imao je domaću premijeru prošlog leta na 27. Festivalu evropskog filma Palić, a Danijela Štajnfeld, koja živi i radi u SAD, optužila je nedavno kolegu Branislava Lečića da ju je silovao.

U ime Doma omladine Beograda, producenta Martovskog festivala, v.d. direktora Nenad Dragović istakao je veliku odgovornost te institucije prema učesnicima, publici i svom osnivaču (Gradu Beogradu) – odgovornost da se zadrži umetnički i produkcioni kvalitet i da se strogo poštuju epidemiloške mere.

“Pandemija je omela redovan rad svih institucija kulture. Želimo da pokažemo da je održavanje kulturnih manifestacija, u skladu s poštovanjem propisa, ipak moguće i važno, zarad kontinuiteta života i duhovnog zdravlja svih nas”, rekao je Dragović, dodajući da je protivnik onlajn izdanja, jer su festivali važni kao mesto druženja u okviru branše.

Budući da će biti održana dva festivalska izdanja, biće dodeljene i duple nagrade.

Predsednik žirija biće Želimir Žilnik, a članovi Vera Vlajić, Dimitris Kerkinos (Grčka), Igor Bezinović (Hrvatska) i Radoslav T. Stanišić (Crna Gora).

Opet Gran pri za najbolji film u svim kategorijama

Novina je da se vraća Gran pri za najbolji film u svim kategorijama, a zadržane su pojedinačne nagrade za najbolji film u nacionalnim takmičarskim kategorijama – dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film, kao i u međunarodnoj takmičarskoj selekciji u kategoriji kratki igrani film.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu trajaće duže – sedam dana, a pored takmičarskog i revijalnog programa, planirani su i stručni programi, tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima, masterklasovi i drugi prateći programi.

Martovski festival stalna je manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd. Pokrovitelji su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Filmski centar Srbije, a prijatelj Festivala je Lukoil Srbija.

Na poslednjem održanom, 66. Martovskom festivalu, Gran pri za najbolji dugometražni dokumentarni film dodeljen je “Okupiranom bioskopu” rediteljke Senke Domanović, koja je trijumfovala i osvajanjem strukovne nagrade za najbolju režiju. Gran pri za najbolji kratki dokumentarac dobio je “Jedini” Nikole Polića, a za domaći kratki film “Mi smo videli leto” Nikole Stojanovića, dok je najboljim stranim kratkim filmom proglašen hrvatski “Niko nije savršen” Barbare Vekarić. Gran pri za najbolji animirani film dobio je “Radiovizija – govori Mihovil Logar” Miloša Tomića, a u kategoriji eksperimentalni film/video art nagrađen je rad “I Dance Alone” umetnika Bogomira Doringera.

Komentari

Vaš komentar