Spor oko festivala u Vrnjačkoj banji: „Ako ste se prijavili, poštujte pravila“

Kultura 09. avg 202211:57 6 komentara
Foto: Vesna Lalić

Šta god da bude rezultat našeg zahteva za adekvatno prikazivanje filma „Nije loše biti čovek“ na izričitu želju Dušana Kovačevića ovo ostvarenje neće biti prikazano u okviru takmičarskog programa “Jedinog pravog festivala filmskog scenarija”, kako se tendenciozno zove manifestacija posvećena scenariju u Vrnjačkoj Banji, rekao je za Danas Miša Mogorović, producent produkcijske kuće Art – PopCorn i filma “Nije loše biti čovek”.

On je ponovio i da će pokrenuti i inicijativu kod Ministarstva kulture za adekvatno tumačenje određenih paragrafa zakona o kinematografiji zbog izjava direktora Kulturnog centra Vrnjačka Banja u kojima on preti tužbama producentima koji su nezadovoljni terminom i mestom predstavljanja njihovih filmova na Festivalu odlučili da se sa njega povuku.

Prvo je to učinio Dušan Milić reditelj filma “Mrak”, zatim Zoran Janković , producent filma “Usekovanje” a danas je stiglo saopštenje i iz produkcijske kuće Art Popcorn u kome se zahteva da se koriguje termin prikazivanja filma „Nije loše biti čovek“ jer je ponuđeni ,od 16 sati i to u bioskopu, a ne na Letnjoj pozornici neprihvatljiv.

Milan Nikodijević, scenarista, nekadašnji direktor Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji kaže za Danas da mu se najblaže rečeno ne dopada to što su uradili producenti i autori koji su povukli svoje filmove sa festivala.

„Ulaze u nešto što nije domen njihovog posla. Samom prijavom na festival ne mogu uticati i na pravila pod kojima se bilo koji festival, pa i ovaj u Vrnjačkoj Banji radi. Nije korektno. Ako ste se prijavili, poštujte pravila festivala“, poručuje Nikodijević.

Prema njegovim rečima, svojevremeno, dok je on bio direktor, kad se potpisivao ugovor stajala je klauzula da se prijavljen film ne može povući.

„Ove godine je selektovano 16 filmova, a na Letnjoj pozornici realno može da stane sedam do osam filmova. Dakle, svi ostali filmovi, a i godinama je tako unazad idu u bioskop kao što se dešava na svim festivalima u svetu“, kaže Nikodijević.

POVEZANE VESTI

„U tom smislu ne vidim da su odluke producenata opravdane. U istoriji festivala, a ja sam petnaestak godina bio direktor, morao sam neke da stavim u bioskop jer je bilo dosta filmova Ove godine je bilo 30 ,izabrano 16 . Osim toga, svi filmovi koji su izabrani hteli bi na Letnju pozornicu, hteli bi da budu prvi film na otvaranju festivala ili na zatvaranju. To jednostavno nije izvodljivo i to je stvar politike festivala. Namere ljudi koji sada vode festival su bile poštene, a ne tendenciozna prema bilo kom autoru. S druge strane shvatam i autore da može da im se ne sviđa termin, mesto na kome se film prikazuje ali o svemu treba voditi računa čini mi se pre nego što se prijavite u konkurenciju na festival“, smatra Milan Nikodijević.

On dodaje da u članu zakona o kinematografiji, koji još uvek važi stoji da svi filmovi koji su finansirani sredstvima Filmskog centra Srbije ako su izabrani za manifestacije od nacionalnih interesa kakav je festival u Vrnjačkoj Banji moraju se dati besplatno.

„Razumem i jedne i druge ali treba ostaviti da festival radi kako radi a ko pristane pristane, ko ne pristane njegova stvar“, zaključuje Milan Nikodijević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare