Šotra o reprizama: Ne znam kako publici ne dosade moji filmovi, meni su dosadili

Kultura 12. jul 202220:39 > 13. jul 2022 08:4615 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Reditelj Zdravko Šotra, koji je na nedavno završenom filmskom festivalu u Sopotu dobio Statuetu slobode, svojevrsnu nagradu za životno delo, kaže da mu je dosadilo stalno repriziranje njegovih filmova i serija na raznim televizijama i dodaje da ne zna kako i publici ne dosadi da sve to gleda ponovo.

„Kod mene ono što radim nema grubosti i psovanja i čim su neki lepi i svečani trenuci – koga ćemo, Šotru ćemo. Ima raznih televizija i treba popuniti program, i onda stalno vrte filmove. Meni je to dosadilo, ne znam kako publici ne dosadi da gleda ponovo“, rekao je Šotra u Danu uživo na N1 komentarišući šale njegovih bližnjih o stalnom repriziranju njegovih radova.

Proslavljeni reditelj ove godine obeležava tri jubileja – 50 godina od početka snimanja kultne emisije Obraz uz obraz, 45 godina od snimanja serije Više od igre i 40 godina od Priča iz radionice.

Za Obraz uz obraz kaže da je bilo nešto najteže što je u životu radio i da je u početku odbijao taj projekat, a kasnije pokušavao da se iz njega izvuče. Priseća se da je predložio ime emisije kada mu je ponđeno da bude reditelj tog šoua. Posao je odbio, ali je predložio njegove glavne glumce.

„Uzmite Milenu (Dravić) i Dragana (Nikolića), oni su nova ljubav. Sastavite ih i nazovite Obraz uz obraz“, predložio je Šotra pre 50 godina.

Za razliku od Obraz uz obraz, koji ga je namučio, za seriju Više od igre kaže da je jedna od najdražih stvari koje je radio.

„Desilo se da svi osećaju da rade nešto smisleno i lepo. A u Ivanjici, gde smo snimali, sjajna atmosfera. Od mene su tražili da izbacim 36 stvari iznutra i nisu dali da se emituje serija. Počele su priče da je serija propala. I onda se u savetu pojavio jedan pametan čovek i rekao ‚puštajte to‘. Oni dole se plaše da im ovi od gore ne kažu nešto. Prihvaćena je i proglašena za najbolju seriju u deceniji“, priseća se Šotra rada na toj seriji.

Trenutno završava knjigu o glumcima koji su glumili u njegovim knjigama, a on sam ih je prebrojao oko 500 – od 1956. i diplomske predstave do serije Aleksandar od Jugoslavije.

Šotra ističe da je na početku karije radio sa glumcima koji su rođeni krajem 19. veka, a da su u poslednjim podelama pojavljuju deca 21. veka.

Komentari

Vaš komentar