Snimatelji u srpskom filmu, rasvetljavanje umetnosti tvoraca filmske slike

Kultura 26. okt 202112:48
Podeli:
Izvor: Snimatelji u srpskom igranom filmu / Promo

Izložba “Snimatelji u srpskom igranom filmu”, autorke Maje Medić otvorena je u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda, a biće otvorena do januara naredne godine.

Izložba Snimatelji u srpskom igranom filmu nastala je povodom objavljivanja istoimene monografije autorke Maje Medić, u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika (2021), i predstavlja presek istorije srpskog filma kroz rad snimatelja u domaćem filmu, kako je koncipirana i izložba.

Monografija se sastoji od 30 razgovora sa snimateljima koji su stvarali (i stvaraju) u rasponu od početka prošlog veka do danas. Bogato je ilustrovana kako kadrovima iz filmova, tako i fotografijama sa snimanja. I sama izložba se sastoji od istog materijala, samo u manjem obimu. Pored toga, monografija sadrži i popis/filmografiju svih snimatelja dugometražnih igranih filmova, koja će se takođe naći na izložbi, navode organizatori.

Izvor : Snimatelji u srpskom igranom filmu / Promo

„Ova knjiga i izložba predstavljaju otvaranje zasluženog prostora i osvetljavanje filmske profesije koja u našoj sredini predugo čeka na taj korak. Snimatelji, odnosno direktori fotografije predstavljaju članove najužeg autorskog tima koji stvara igrani film. Oni su najbliži saradnici reditelja, zaslužni za vizuelno ostvarenje rediteljevih ideja. Krajnje je vreme da malo bolje upoznamo te ljude i šta njihova profesija pordrazumeva“, dodaje se.

Izložbu organizuje Kulturni centar Beograda u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom i uz podršku Filmskog centra Srbije.

„Ovaj pogled na kinematografiju, kulturu i zemlju kroz prizmu filmskih snimatelja i direktora fotografije, jedinstvena je i vizuelno uzbudljiva hronika filmske umetnosti – istorija srpskog i jugoslovenskog filma posmatrana nekim drugim očima“, rekao je reditelj Srdan Golubović o knjizi.

„Maja je, po mome mišljenju, napravila pionirski korak u rasvetljavanju umetnosti tvorca filmske slike“, ocenio je reditelj Goran Marković.

„Maja je sabrala i obavila razgovore koji otkrivaju izuzetan raspon posvećenosti i kreativnosti koja je primerena tvorcima pokretnih slika. Ova knjiga je istovremeno i dokument (tekst i fotografije) nemerljive vrednosti za srpsku kinematografiju, naveo je profesor Milorad Glušica o knjizi.

Komentari

Vaš komentar