Slovenija u fokusu na Festivalu evropskog filma Palić

Kultura 13. jul 202110:19 > 10:20 0 komentara
Neću da budem luzerka / Eva Jesenovec

U okviru 28. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljena selekcija „Slovenija u fokusu” u kojoj će se naći 12 ostvarenja iz ove zemlje: „Neću da budem luzerka“, „Pođi sa mnom“, „Ne zaboravi da dišeš“, „Korporacija”, „Bik“, „Ona lovi“, „Marsova luka”, „Muzika je vremenska umetnost: LP film Laibach“, „Odlaženje“, „Istorija biciklizma“, „Nerazdvojni“, i „Rešetari sa Crvenog krsta“.

Svi filmovi iz ove selekcije biće prikazani u bioskopu Eurocinema u Subotici. Ove godine uvedena je i specijalna počasna nagrada „Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji, koja će biti uručena slovenačkoj glumici Mileni Zupančić.

POVEZANE VESTI

U selekciji „Slovenija u fokusu”, tokom trajanja festivala biće prikazana četiri igrana dugometražna filma. „Neću da budem luzerka” u režiji Urše Menart prati istoričarku umetnosti u kasnim dvadesetim, koja se bori za samostalnost i dostojanstvo u urbanom miljeu nezaposlenosti i prekomorskih migracija.

U filmu „Pođi sa mnom” Igora Šterka izlet troje tinejdžera prerasta u dramu u dubini šume, dok film otkriva dosad neviđene lepote prirode Slovenije.

„Ne zaboravi da dišeš“ u režiji Martina Turka je lirska i angažovana drama odrastanja o 15-ogodišnjem mladiću Klemenu u malom ruralnom mestu.

“Korporacija” Mateja Nahtigala u fokusu ima kontroverznog policijskog inspekora Leona Gala, koji rešava slučaj vezan za najveću investiciju u istoriji grada.

Na repertoaru će biti i tri kratkometražna igrana ostvarenja: „Bik” reditelja Bojana Laboviča napeta je drama o nastavniku likovnog bez posla Milanu, i biku u potrazi za životom, koji je pobegao iz klanice; „Ona lovi” Urške Đukić govori o samostalnoj ženi bez ljubavi koja odlučuje da postane lovac na šumsku divljač, a „Marsova luka” Maura Lainščeka predstavlja intimni portret jedne luke i njenog odnosa sa gradom.

Program “Slovenija u fokusu” će predstaviti i dva dugometražna dokumentarca sa muzičkom tematikom. „Muzika je vremenska umetnost: LP film Laibach” je ostvarenje Igora Zupea koji predstavlja spektakularni portret svetski poznate, kultne grupe industrial muzike i neponovljivog art-koncepta. Film „Odlaženje” u režiji Petre Seliškar filozofska je meditacija o životu slovenačkog poete, gitariste i lautiste Tomaža Pengova, čiji je album „Otpotovanja” iz 1973. bio prvi kantautorski album u nekadašnjoj SFRJ.

Kratki dokumentarni film iz Slovenije biće predstavljen kroz tri naslova. „Istorija biciklizma“ (reditelj Karpo A. Godina) tematizuje misao da bickli nisu deo bili deo nacističke propagande već deo istorije slobode. „Nerazdvojni” (režija Marko Naberšnik) prati grupu prijatelja koja pronalazi način da se poveže tokom pandemije Covid-19 i čestita drugu rođendan. „Rešetari sa Crvenog krsta” Dragomira Zupanca govori o slovenačkoj manjini u Beogradu, kroz priču o stogodišnjoj radionici za sita i rešeta majstora Debeljaka, oca i sina.

Promo

Milena Zupančić, ovogodišnja dobitnica počasne nagrade „Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji, jedna je od najznačajnijih jugoslovenskih glumica. Za ulogu u filmu „Idealist“ (1976) nagrađena je „Zlatnom arenom” u Puli i priznanjem „Carica Teodora” na glumačkom festivalu u Nišu, a popularnost je utvrdila ulogama u filmovima „Novinar“ (1979) i „Dečko koji obećava“ (1981).

Osvojila je čak šest Sterijinih nagrada u Novom Sadu i najnagrađivanija je jugoslovenska glumica na ovom pozorišnom festivalu. Bila je prvakinja ansambla ljubljanske Drame, igrala na skoro svim slovenačkim i pozorišnim scenama Jugoslavije i radila aktivno za UNICEF punih 11 godina. U njenu čast biće prikazan film „Svaka dobra priča je ljubavna priča”, kao posebna projekcija 14. jula na Gradskom trgu.

Tokom festivala će biti održan i Okrugli sto sa temom „Dometi savremene slovenačke kinematografije” kojim će rukovoditi Ivana Kronja i Dragomir Zupanc uz učešće predstavnika festivala, filmskih centara, autora i producenata slovenačkih filmova.

U predfestivalskom programu i centralnom delu manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!