Slike grada u godini korone, fotografije video montažera N1

Kultura 04. maj 202119:56 > 05. maj 2021 16:44
Izvor: N1

Izložba fotografija "Beograd 2020" Nikole Vrzića, koja predstavlja njegov pogled na proteklu godinu, održava se u galeriji Kulturnog centra Grad. Nikola Vrzić je naš kolega, video montažer N1. On je i fotograf, a radio je i na brojnim dokumentarnim filmovima, kao i na video montaži muzičkih spotova.

Foto-dnevnik godine za nama, godine u kojoj je virus promenio i izgled grada. Fotografije Nikole Vrzića predstavljaju vizuelne beleške, kako autor navodi, promena u identitetu grada, javnom gradskom prostoru, ljudima koji ga svakodnevno koriste u iščekivanju, strahu, uzdrmanog poverenja.

Ovaj foto projekat autor je započeo kao reakciju na situaciju u kojoj smo se svi našli početkom prošle godine.

„Ideja je bila da se projekat realizuje pod nazivom ‘virus’, ali kako se vremenom pokazalo da se ništa brzo neće promeniti, skliznuo je u oblik fotodnevnika, tj beleženja svakodnevice u uslovima u kojima smo se našli. Taj prvobitini strah koji se pojavio i koji je bio sveprisutan, vremenom se transformisao u pitanje poverenja, na ličnim nivoima, u svakodnevnim odnosima i pitanje poverenja u institucije koje su donosile represivne mere. Čini mi se da smo sve vreme bili u nekom limbu, išćekivanju razrešenja situacije u kojoj smo se našli. To je osnovna ideja kojom sam se vodio radeći projekat“, navodi autor izložbe Nikola Vrzić.

N1

Na fotografijama su zabeležene puste ulice tokom vanrednog stanja, prazni kafići, prolaznici. I beskućnici, autor smatra da su upravo oni u ovoj godini krize bili posebno ugroženi.

„Nisu imali gde da se izoluju niti osnovne ulove za ličnu higijenu i mislim da ih je ugrozila mera socijalne distance koja je stupila na snagu… znajući da oni da bi opstali moraju da prilaze sugrađanima i pitaju za pomoć. Sa druge strane, uvek mi je zanimlivo kako uspevaju javni prostor da transformišu u lični pristor, samo izaberu tačku u gradu zauzmu je i sve se desi istog trenutka“, kaže Vrzić.

Deo postavke čine i portreti ljudi sa maskama. Na njima su i novinari i zaposleni televizije N1, koje je Nikola Vrzić fotografisao tokom prošle godine.

„Ideja je bila beležiti portrete s maskama, jer su se maske pojavile u realnosti i nije ih bilo moguće izbeći.. kako sam krenuo sam zaustavljao ljude na ulici koji su mi se učini zanimljivi, to je bila početna tačka, pa se to prošilirilo na prijatelje, kolege, komšije… i zaokužilo se kao celina“, navodi autor.

„Drago mi je da neko poput Nikole, sa tako velikim talentnom i željom uobiliči proteklu godinu, s obzirom na to da kako ide život i naš posao mnogo detalja sam i zaboravio. Kako sam prošao kroz izložbu i foto dnevnik prisetio sam se i nekakvih emocija – na velikom broju fotografija je tmurno vreme, kiša, a kad se čovek zamisli, pretpostavljam da će dobar deo nas doći do nekih sličnih emocija kada pomisli na prošlu godinu“, rekao je Miloš Milovanović, novinar N1, posetilac izložbe.

„Mislim da je taj period bio veoma bitan za sve nas. Zanimljiv mi je sam trenutak u kojem smo se našli, lokdaun, bilo je neverovatno, izgledalo je kao na filmskom setu… meni je bio izuzetno inspirativan. Ova izložba je doživljaj godine za nama kako sam je ja doživeo, a mislim da je bila bitna za nas i noviju istoriju sveta“, zaključuje umetnik.

Izložba u KC Gradu otvorena je do 15. maja.

Komentari

Vaš komentar