Skupljaju se potpisi da trg ispred SKC dobije naziv po frontmenu „KUD Idijota“

Kultura 05. okt 202220:1929 komentara
Izvor: Čitalac N1

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najavio je da će u četvrtak, početi da skuplja potpise za predlog da se prostor ispred Studentskog kulturnog centra u Beogradu nazove "Tustin plato" u znak sećanja na Branka Črnca - Tustu (1955–2012), pevača pank-benda "KUD Idijoti" iz Pule.

„Tusta je do kraja života bio dosledni antifašista i borac protiv nacionalizma i za socijalnu pravdu, a kao frontmen levičarskog pank benda ‘KUD Idijoti’ pozitivno je uticao na stasavanje generacija beogradskih, srpskih i jugoslovenskih pankera i antifašista“, navedeno je u saopštenju.

Povezane vesti

Dodali su da je „KUD Idijoti često svirao u SKC-u, a u parku u blizini su se okupljali beogradski pankeri.

Potpisi će se skupljati do 14. oktobra i predlog će biti predat nadležnima u Skupštini Beograda.

Pevač Branko Črnac – Tusta (1955–2012) završio je Tehničku školu u Puli i do kraja života radio u Fabrici električnih mašina i uređaja „Uljanik“, gde je bio šef odseka i učestvovao u sindikalnim aktivnostima i radničkim protestima.

„КUD Idijotima“ pridružio se 1985. godine, četiri godine posle njihovog osnivanja, i zbog svoje harizme, scenskog nastupa i iskrenih antifašističkih ubeđenja postao jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih pevača jugoslovenskog panka.

Nastupao je na mnogobrojnim koncertima širom Jugoslavije i u inostranstvu, a poslednji put 2011. godine u Zelenom gaju u Sloveniji.

Umro je 2012. godine od karcinoma pluća i grla. Sahranjen je na gradskom groblju u Puli.

Komentari

Vaš komentar