Skup umetnika ispred BIGZ-a, traže pomoć institucija

Kultura 27. mar 202112:41 > 14:46 12 komentara
N1

Oko 200 umetnika koji su godinama iznajmljivali prostorije za rad u BIGZ-u, a iz kojeg su posle njegove prodaje morali da se isele do 26. marta, okupilo se ispred te zgrade odakle su uputili javni apel nadležnim institucijama tražeći pomoć u nalaženju adekvatnog prostora za rad.

„Ne možemo već godinu dana da radimo, izdržavamo, umesto država da nam pomogne, oduzima nam se sad prostor, bez kojeg umetnost ne postoji… Primorani smo da se ovde okupimo i pokrenemo u udruženje koje će se baviti ovim problemom“, izjavio je na protestu Boris Vlastelica iz benda Repetitor.

Kako je rekao, institucijama je u interesu ono što je i njima cilj. „Grad bez sadržaja su samo zgrade, tražimo prostor za umetnike i podršku“, dodao je.

Okupljeni su sa skupa uputili poruku da prodajom i prenamenom zgrade BIGZ-a ne gube samo umetnici, već i kulturna ponuda Beograda, pozivajući institucije da im pomognu i stave tačku na višedecenijski problem nezavisne umetničke scene.

Umetnici su naveli da im je potrebno trajno rešenje i da se zbog toga obraćaju se za pomoć nadležnim institucijama radi nalaženja adekvatnog prostora za rad nezavisnih umetnika.

Oni su naveli potrebe oko kojih im je potrebna pomoć. Prvi je prostor za umetnike u širem centru grada veličine najmanje 3.000 kvadratnih metara koji ne zahteva velika infrastrukturna ulaganja zakupaca i koji, po potrebi, može biti prilagođen potrebama umetnika, u saglasnosti sa zakupodavcem.

Zatražili su i garanciju nadležnih institucija da će taj prostor moći neograničeno i neometano da koriste za potrebe umetničkog stvaralaštva.

Potrebno im je i da, kako dodaju, mesečne dažbine prostora za njihov rad budu po priuštivoj ceni, poput uslova koje je davao BIGZ. Zatražili su i da imaju mogućnost da raspolažu tim prostorom u svrhu organizacije okupljanja, umetničkih aktivnosti i održavanja kulturnih projekata.

„U trenutku kad nemamo mogućnost rada oduzima nam se i prostor za rad. Zatvaranjem BIGZ-a više stotina umetnika ostaje bez prostora za stvaranje, u najgorem mogućem trenutku“, rekli su.

Vesić: Razgovaraćemo narednih dana, Grad nije vlasnik BIGZ-a

Grad nije bio vlasnik BIGZ niti je prodao tu zgradu, ali ću narednih dana pozvati umetnike koji su koristili tu zgradu na razgovor, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić povodom skupa umetnika.

Vesić je istakao kako Beograd „sasvim sigurno“ treba da ima prostor za nezavisnu umetničku scenu, ali da je pitanje i ima li grad na raspolaganje dovoljno veliku zgradu, kao i šta trenutno može da ponudi onima koji su bili u BIGZ.

„Oni su deo kulturne ponude Beograda, imaju pravo i treba da postoje uz podršku grada“, rekao je Vesić, i podsetio da je glavni grad preuzeo KPGT, što govori o tome da je spreman da pronađe rešenje i kada je u pitanju umetnička scena u BIGZ.

Dodao je i da se Grad sprema da kupi staru šećeranu i da tu napravi prostor namenjen kulturnim sadržajima.

Novi vlasnik zgrade BIGZ je kompanija MPP BIGZ, u kojoj po 50 odsto vlasništva poseduju Marera Real Estate Partners i firma Aleksandar Gradnja. U saopštenju koje je povodom kupovine BIGZ objavila sestrinska firma Marera Properties, najavljeno je da će u rekonstrukciju te zgrade biti uloženo 40 miliona evra. Marera Properties u javnosti je poznata i po kupovini dela palate Beograđanka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare