Skandinavski filmovi besplatno u Parobrodu, prvi „Izbačeni“

Kultura 19. maj 202211:37 0 komentara
Promo

Skandinofilmsko veče naziv je novog projekta koji zajednički organizuju Skandinavski kutak, VOD platforma KinoKauch i UK Parobrod.

Skandinofilmske večeri održavaće se svake poslednje srede u mesecu (sa pauzom u julu i avgustu), u bioskopskoj sali UK Parobrod. Na repertoaru će biti ostvarenja savremene nordijske filmske produkcije, najrazličitijih žanrova i tematskih određenja.

Ovo je simbolični povratak Skandinavskog kutka u UK Parobrod, gde je i Kutak imao svoj prvi kutak, a sada se priključuje i VOD platforma KinoKauch kako bi na kulturnu scenu Beograda zajednički doneli prostor za uživanje u filmovima sa Severa, navode organizatori.

Na repertoaru za prvi susret, koji je zakazan za 25. maj u 19.00 sati naći će se film „Izbačeni“.

Film Fredrika Gertena, upoznaje nas sa jednom od najvažnijih savremenih tema, a to je tema stanovanja širom sveta i istog problema koji imaju ljudi širom planete.

Dok cene stanovanja rastu, plate ostaju na istom nivou. Da li gradovi postaju sve više zatvoreni za svoje građane? Da li su stanovi postali deo imovine bogatih korporacija – aktiva kojom trguju i koji stoje prazni izbacujući napolje ljude koji više ne mogu da priušte da žive tu gde su rođeni? U čijem su vlasništvu zgrade koje stoje prazne nasuprot brojnih beskućnika i onih koji su proterani sa zemljišta na kom su podignute?

Film iz 2019. godine imao je zapažen nastup na Filmskom festivalu Slobodna zona, a izabran je za prikazivanje u okviru Skandinofilmske večeri jer je njegova tematika itekako aktuelna sa današnjom situacijom u Beogradu i ostalim većim gradovima Srbije.

Projekcije su besplatne, ali da je zbog ograničenog broja mesta potrebno rezervisati svoje mesto putem prijavnog linka do ponedeljka 23. maja u 17.00 sati.

Prilikom sledećih susreta na repertoaru će biti i drame i filmovi koji spadaju u popularni nordic noir žanr i ostvarenja koja su imala zapaženi bioskopski život u Srbij

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!