Selimović i Mihailović: Podležemo pritiscima bez obzira na progresivne stavove

Kultura 20. apr 202111:27 2 komentara
N1

Od onlajn pozorišta u pandemiji mnogo je važnija tema kako izaći u susret umetnicima koji ostaju bez sredstava za život, to je važna tema o kojoj treba govoriti, rekla je glumica Hana Selimović u Novom danu. Glumac Vladislav Mihailović složio se da je situacija u lokdaunu posebno teška za glumce koji su zatvaranjem pozorišta ostali bez primanja i da je teško je kada nemate sigurnost te vrste.

U drami “64” Tena Štivičić razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Kako sopstvenih, medjusobno izneverenih tako i onih koje im nameće društvo. Drama će u režiji Alise Stojanović, u kojoj igraju glumica Hana Selimović i glumac Vladislav Mihailović, premijerno biti prikazana 21. aprila u Ateljeu 212.

„Ta cela prica o vantelesnoj oplodnji samo je lakmus pappir preko koga se razotkrivaju različite pozicije pritisaka u savremenom društvu, ti pritisci su raznorodni i dolaze sa različitih strana, što iz širih društvenih okolnosti, što iz nekog intimnijeg okruženja, što iz nas samih“, rekla je Selimović.

Ona je navela da predstava govori najviše o ljudima pod pritiskom.

N1

„Šta je norma koja se očekuje od ljudi u određenim godinama, šta su određene godine, kada se za ženu počinje govoriti da je sredovečna, da li je u redu odlučiti se i na to da možda ne želis da imaš decu u ovom času, da možda nisi spreman“, dodala je.

Veoma podležemo tim pritiscima, dodaje ona, jer bez obzira na naše progresivne stavove, živimo u dosta tabuiziranom društvu i pritisci su gotovo nasleđena stvar, iako ih nismo osvestili, oni rade bez da ih imenujemo i shvatimo da se to događa.

Ona je rekla i da jeste jako važno govoriti o ženskoj poziciji, koja je na mnogo načina ranjiva dugi niz godina i nikako da se desi da razgovori koji se tiču žene postanu nešto normalno i svakodnevno, ali da je jako složeno i biti muškarac danas.

„I oni su pod ogromnim pritiscima, da zadrže poziciju u kojoj treba biti muškarac“, dodala je.

N1

Mihailović se složio da muškarci jesu pod pritiskom, jer se i svet promenio dosta u poslednjih 20 godina. „Kroz rad na ovoj predstavi smo dosta saznali o svemu ovome, jer i mi učimo kroz ovaj proces“, naveo je.

„Pitanje egzistencijalne sigurnosti je jako veliko pitanje koje određuje dalju priču oko toga da li smo spremni da preuzmemo odgovornost za dalji život. „Na način kako mi živimo u Srbiji, to je jako veliki problem“, dodaje.

Kako je ocenila, sve se vrti oko profita. „Kapitalizam je zasijao toliko strašno u situaciji pandemije, kada je taj ogromni točak prestao da melje na način koji smo podrazumevali kao normalan“, kaže.

Mihailović je rekao da skoro nismo imali ovako dobar komad i da je u vreme pandemije „raditi tako nešto – blagoslov“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare