Seka Sablić o Lanetu Gutoviću: Glumac veka, veći je od Čkalje

Kultura 25. avg 202119:51 > 22:55 25 komentara
Seka Sablić
screenshot/youtube/24 minuta sa Zoranom Kesićem

Po objavljivanju vesti o smrti Milana Laneta Gutovića, kolege glumci opraštaju se od legendarnog glumca...

Glumica Jelisaveta Seka Sablić izjavila je povodom smrti Milana Laneta Gutovića da je on glumac decenije i veka.

„Ja sam ga obožavala bukvalno. Mnogo ga volim. On je glumac svetskih dimenzija, ogroman glumac! Dobio je u publici kod naroda to što on zaslužuje. On je imao ogroman kapacitet, možda je jači od Čkalje. On je glumac decenije i veka“, rekla je Seka Sablić za Nova.rs.

„Tužna sam da nema ni Žanku Stokić ni Dobričin prsten, ni druga obeležja koja ga obeležavaju kao velikana, a jeste velikan. Mnogo sam ga volela, malo sam igrala s njim, a uvek sam se radovala i bila počašćena kada hoće da se nađe u podeli sa mnom. Ovo je zlo vreme. Gadno“, dodala je ona.

Karanović: Najlepši, ali tipičan Balkanac

Glumica Mirjana Karanović, u razgovoru za Nova.rs kaže da je Lane bio najlepši glumac kojeg je ikada videla, ali da je s druge strane bio tipičan Balkanac, vrlo tradicionalan i konzervativan.

„Gledala sam ga mladog u pozorištu i bio je čudesan zaista. Jedan od najduhovitijih glumaca koje smo ikada imali, istinski duhovit. Svo moje sećanje na njega je iz moje glumačke mladosti, a on više posle nije imao snage niti neke volje da istraje u nekim projektima, tako da nismo se nikada sreli“, rekla je Mirjana Karanović za Nova.rs.

„Bio je verovatno jedan od najlepših glumaca koje sam u životu ikada videla. Bio je nestvarno lep, ali s druge strane, bio je pravi Balkanac, veoma tradicionalan i konzervativan. Držao je do nekih pravila, šta rade muškarci a šta žene. Bilo mu je veoma teško da bude glumac i u nekim starijim godinama je to bolest mnogih na Balkanu, da ih je sramota što su glumci“, dodala je ona.

„Nije mu bilo lako što je bio glumac u poznim godinama. To je veliki razlog zašto naši poznati glumci odlaze, jer ih ubije pozicija zabavljača. Dok su mladi još imaju ambiciju da budu i da se daju, ali onda kada dođu do toga da zapravo nikada ne postanu ljudi koji zapravo mogu da biraju šta će da rade – to je teško. Ne budu ni finansijski obezbeđeni… bio je veliki glumac i komičar, ali je do kraja svog života morao da zarađuje sitne honorare od kojih je morao da živi. To je tragedija glumačka. Ne mislim da svi moraju da imaju velike honorare, ali postoje velikani koji će do smrti morati da tezgare i jurcaju da bi zaradili za pristojan život, a to nije baš tako prijatno za zdravlje“, dodala je Mirjana Karanović za Nova.rs.

Dirljivi oproštaj Milene Vasić

Glumica Milena Vasić ostavila je na svom Instagram profilu dirljivu poruku sa poslednjim pozdravom Lanetu, prisećajući se kako su provodili vreme ispijajući jutarnje kafe.

Njih dvoje su sarađivali na snimanju serije Bela lađa, a kako ona i sama kaže – od njega je mnogo naučila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milena Vasic (@milenavasicofficial)

Glumac je prošle nedelje primljen na Vojnomedicinsku akademiju zbog respiratornih problema, stanje mu se u poslednja dva dana naglo pogoršalo i bio je priključen na respirator.

Danas je preminuo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare