Sedam godina Srbije u Kreativnoj Evropi, 12 miliona evra za kulturu od EU

Kultura 01. jul 202121:00
Podeli:
Izvor: TANJUG/RADE PRELIĆ

U bašti Muzeja Jugoslavije uz prisustvo velikog broja umetnika i profesionalaca u kulturi obeleženo je sedam godina učešća Srbije u programu Kreativna Evropa. Srbija od 2014. godine aktivno učestvuje u glavnom programu Evropske unije za kulturu – Kreativna Evropa, putem kojeg se ostvaruje međunarodna saradnja i finansijska podrška projektima u oblasti kulture i audiovizuelnih delatnosti.

“Ukoliko bi učešće Srbije u programu Kreativna Evropa 2014-2021 izrazili u brojevima, to bi glasilo: 146 ustanova i organizacija učestvuju u programu, 305 podržanih projekata, 675 ostvarenih partnerstava i skoro 12.000.000 evra prikupljenih finansijskih sredstava obeležili su prethodnih sedam godina u kojima smo zajedno radili na razvoju evropskog kulturnog prostora“, rekao je Radovan Jokić, pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i informisanja.

Šef sektora za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji Pol Anri Prese ističe da uspeh koji je Srbija ostvarila nju stavlja u red najuspešnijih zemalja u Evropi, a da je uticaj koji projekti ostvaruju na domaćem i internacionalnom planu kontinuiran i značajan, za šta veruje da će se nastaviti i u narednom sedmogodišnjem ciklusu programa koji kreće ove i traje do 2027. godine.

Takođe, Dimitrije Tadić i Nevena Negojević, rukovodioci Deska Kreativna Evropa Srbija, ukazali su na višestruki značaj podrške Evropske unije domaćoj filmskoj, televizijskoj i industriji video-igara, budući da podrška domaćem sistemu kulture nije samo finansijska, već je veoma značajna i za jačanje kapaciteta i internacionalizaciju rada naših profesionalaca i umetnika u ovom polju.

Treba imati u vidu da je ostvaren uspeh rezultat interesovanja i uloženog truda velikog broja aktera u Srbiji, a među njima je najviše organizacija civilnog društva, a zatim i ustanova kulture i kompanija, poput: udruženja Tačka komunikacije, Kulturanova, Centar za urbani razvoj, Kolarčeva zadužbina, Nišville fondacije, Festival evropskog filma Palić, Galerija Matice srpske, Muzej Jugoslavije, izdavačke kuća Heliks, Akademska knjiga, Štrik, Nova Iskra Kreativni Hab, BELDOKS festival.

Podršku onima koji su konkurisali, ali i širem broju ustanova i organizacija, u prethodnih sedam godina je davao tim Deska Kreativna Evropa Srbija, s pridruženom Antena kancelarijom u Novom Sadu, što će biti praksa i u narednom periodu.

„I u narednom periodu tim koji je radio na edukaciji i pomoći svim zainteresovanim stranama za konkurisanje, nastaviće da deluje pod okriljem Ministarstva kulture i informisanja, jer je učešće u ovom programu od strateške važnosti za domaći sistem i kulturnu politiku naše zemlje“, kaže Jokić.

On je istakao da je Republika Srbija uputila pismo interesovanja za učešće u programu Evropskoj komisiji i da se prema predviđenoj proceduri u narednim mesecima očekuje potpisivanje punopravnog sporazuma. Bez obzira na taj proces, važna informacija je da će ustanove i organizacije iz Srbije moći da konkurišu na trenutno otvorene konkurse novog ciklusa programa Kreativna Evropa.

Više od 10 konkursnih poziva je trenutno otvoreno, a pomoć u informisanju o prilikama za projekte i pripremi konkursne dokumentacije nastaviće da pruža tim Deska, navodi EU info centar.

Komentari

Vaš komentar