Sahrana glumice Snežane Nikšić na Novom groblju u Beogradu

Kultura 06. apr 202215:10 5 komentara
Privatna arhiva

Poznata jugoslovenska i srpska pozorišna i filmska glumica Snežana Nikšić preminula je 2. aprila u 78 godini. Njena porodica je saopštila da će sahrana biti održana u četvrtak u 13.30 sati na Novom groblju u Beogradu.

Iz zagrebačke porodice ličkog porekla, rođena je sticajem okolnosti u Nišu da bi se kao dete sa porodicom preselila u Beograd.

Karijeru je započela kao student prve godine FDU u Jugoslovenskom dramskom pozorištu čiji je narednih nekoliko godina bila član, ulogom u komadu „Krotka“ F.M.Dostojevskog, za koji je nagrađena na Festivalu malih scena u Sarajevu. U produkciji televizije Beograd, igrala je Juliju u „Romeu i Juliji“ V. Šekspira.

U svom matičnom pozorištu se proslavila glavnim ulogama u komadima „Tango“ Slavomira Mrozeka, „Demoni“ u režiji Predraga Bajčetića, kao Saša u „Ivanovu“ A.P.Čehova, “Hvarkinja”, “Budilnik” V. Bulatovića Viba i drugim, navodi se u saopštenju porodice glumice.

Od mnogobrojnih filmskih uloga ranog perioda izdvaja se rad sa slovenačkim rediteljem Matjazem Klopčićem, čiji je bila muza, filmovima „Sedmina“, „Priča koje nema“, „Na papirnatim avionima“, sa kojim je gost Filmskog festival u Kanu, „Pozdravi Mariju“, potom „Gravitacija“ Branka Ivande, „Sretni umru dvaput“, komedija „Pre rata“ u režiji svog tadašnjeg supruga Vuka Babića, sa kojim ima ćerku Mionu, pijanistkinju i kantautorku.

Veoma aktivna i na televiziji, pored mnogobrojnih televizijskih drama, izdvaja se i jedna od glavnih uloga u proslavljenim serijama „Neven“ Timotija Džona Bajforda i „TV Bukvar“ Vuka Babića.

Mlada pozorišna i izuzetno angažovana filmska zvezda, zbog neslaganja sa tadasnjom upravom JDP-a teška srca daje otkaz matičnom pozorištu, odluka je koju nikad nije prežalila, kažu u njenoj porodici.

Sedamdesetih godina prošlog veka, posle otkrivanja crnih lista na TV Beograd, nezadovoljstva tretmanom tipizirane filmske lepotice i nedostatka karakternih uloga na filmu, sa tadašnjim suprugom rediteljem Vukom Babićem, odlazi na dvogodisnji boravak u London.

Snežana Nikšić Snežana Nikšić
Privatna arhiva
Snežana Nikšić Snežana Nikšić
Privatna arhiva
Snežana Nikšić Snežana Nikšić
Privatna arhiva
Snežana Nikšić Snežana Nikšić
Privatna arhiva
Snežana Nikšić Snežana Nikšić
Privatna arhiva
Snežana Nikšić Snežana Nikšić
Privatna arhiva
Snežana Nikšić Snežana Nikšić
Privatna arhiva
Snežana Nikšić Snežana Nikšić
Privatna arhiva
Snežana Nikšić Snežana Nikšić
Privatna arhiva
Snežana Nikšić Snežana Nikšić
Privatna arhiva

Po povratku u Jugoslaviju zajedno snimaju film „Breme-Teher“ gde se pojavljuje u jednoj od glavnih uloga i kao asistent režije. Ova depresivna drama mladića rastrzanog između teškog života u ruralnom vojvođanskom selu i zova emigracije, prvi je dvojezični srpsko-mađarski film, koji biva surovo skraćivan i opstruiran kao i drugi filmovi crnog talasa tadašnjih kulturnih saboraca i prijatelja Dušana Makavejeva i Želimira Žilnika.

Po prelasku u status slobodnog umetnika, 80-ih godina prošlog veka od značajnijih izdvajaju se uloge u legendarnom filmu Gorana Markovića „Majstori, majstori“ i „Sok od šljiva“ Branka Baletića.

Onemogućena da se vrati u okrilje teatra koji je bio njen prvi umetnički izbor i opredeljenje, tih godina sa svojim drugim suprugom, glumcem Ljubom Tadićem, osnivač je i umetnički direktor prvog džepnog pozorista „Magaza“ u Jugoslaviji gde se izdvajaju uloge u monodrami „Poetesa“ Mire Erceg o Desanki Maksimović, „Karl Marks, neprijatelj naroda“ Ljubiše Ristića i mnoge druge. Pozorište “Magaza” je zatvoreno u osvit raspada Jugoslavije, pred naletom nadolazeće nove kulturne i tržišne ekonomije u koje se njen moralni i umetnički credo nisu uklapali, navodi se u saopštenju.

Snežana Nikšić dobitnica je Srebrne arene na Filmskom festivalu u Puli.

Devedesetih godina prošlog veka se tokom ratnih tragedija u bivšoj Jugoslaviji skoro sasvim povukla snimajući i vraćajuci se na scenu samo povremeno, posvetivši se nezi bolesne majke a kasnije suprugu Ljubi Tadiću.

Njena rođena sestra Bogoslava Bijelić, supruga glumca Severina Bijelića, kasnijeg televizijskog I filmskog partnera, takođe je bila glumica Narodnog pozorišta u Beogradu.

Bila je istaknuti umetnik Srbije i nosilac nacionalne penzije.

Poslednje godine života često je provodila na planini Tari, baveći se se zdravim životom i prirodom. Sahrana će se obaviti u četvrtak, 7. aprila u 13.30 iz crkve Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare