Šaban Bajramović postaje deo čuvenog džez i bluz muzeja u SAD

Kultura 06. maj 202112:40 > 07. maj 2021 18:25 10 komentara
N1

Čuveni Delta Mississippi Blues Museum uputio je pismo projekt menadžerki Nišville džez festivala u SAD Jeleni Ivanjac, u kom izražava nameru da se organizuje postavka o srpskom muzičaru Šabanu Bajramoviću. Šaban bi bio prvi Srbin i Rom u svetu koji bi postao deo njihove postavke, saopštili su iz Nišvilla.

Kako se navodi, Delta Mississippi Blues Museum je čuven jer je legat za najpoznatije bluz muzičare iz SAD, posebno one potekle iz delte Misisipija. Ovi muzičari su bili jezgro čitavih bluz i džez stilova, koji su se kasnije raširili po celoj SAD i izvršili uticaj na svetsku muziku.

Pored Delta Misisipi Bluz Muzeja, želju za sličnom postavkom pokazalo je još nekoliko bluz muzeja, kao i muzej u Nju Orleansu, najčuveniji džez muzej, čiji je direktor Greg Lambsi potvrdio dolazak na Nišville od 6. do 15. avgusta.

„Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranju spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u Nju Orleansu, sa replikom statue Šabana Bajramovića postavljenom na nišavskom keju“, izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Dodaju da će upravo u ovim muzejima biti snimani delovi dokumentarnog filma „Ja sam Šaban“, producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Željka Mirkovića, a u koprodukciji „Optimistic film“ i Nišville džez festivala.

„Ja sam Šaban“ je priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pevali njegove pesme njemu u čast, ali i onih koji su znali i njegove strasti prema životu i slobodi, zaključuje se u saopštenju Nišvila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare