Rukopis “Malog princa” prvi put na izložbi u Francuskoj

Kultura 20. dec 202112:08 > 02. jan 2022 20:03 1 komentar
Mali princ
Pixabay

Rukopis "Malog princa" Antoana de Sent Egziperija, koji dosad nikada nije izložen u Francuskoj, posetioci će moći da vide na izložbi u Parizu od februra do juna 2022. godine, objavio je Muzej dekorativne umetnosti.

Slavni francuski pisac, pesnik, aristokrata, novinar i avijatičar ovu je priču napisao u Njujorku i na Long Ajlandu, gde je 1942. bio u egzilu.

Rukopis od tada nije ‘napuštao’ Sjedinjene Države.

Pre nego što se u proleće 1943. pridružio Slobodnom francuskom ratnom zrakoplovstvu u Severnoj Africi, autor ga je poverio prijateljici Silviji Hamilton, a ona ga je 1968. prodala knjižari i muzeju Morgan Library & Museum.

Ova privatna ustanova rukopis će pozajmiti Muzeju dekorativne umetnosti koji od 17. februara do 26. juna u krilu palate Luvr ugošćuje izložbu “Susret s malim princom”.

Na izložbi će se moći videti i “više od 600 dela”, koja su pripadala autoru, među kojima brojni, “većinom dosad neobjavljivani i neizlagani akvareli, skice i crteži, kao i brojne fotografije, pesme, novinski isečci i delovi Sent Egziperijeve korespondencije”, stoji u saopštenju Muzeja.

Njegov “Mali princ” jedno je od najvećih dela u istoriji svetske književnosti.

Nakon što je knjiga 1943. objavljena na francuskom i engleskom jeziku u Njujorku, Sent Egziperi je misteriozno nestao nakon što je u julu 1944. poleteo s Korzike u vojnu izviđačku misiju prema francuskoj obali koja je tada bila pod nemačkom okupacijom, pa nikada nije saznao ništa o čudesnoj sudbini ovog dela koje je u rodnoj mu Francuskoj objavljeno tek 1946. godine

Prevedeno je na trista svetskih jezika. U “Malom princu“ autor na jednostavan način piše o toleranciji, razumevanju i odnosima u svetu, iznoseći jaku veru u mogućnost čovekovog preobražaja. To je kratka knjiga napisana kao bajka o stvarnom svetu, o gresima i zabludama, o vernosti, ljubavi, poštovanju i razumevanju.

Rukopis izvorno ima više od 30.000 reči, koje je teško dešifrovati. Redigovao ga je sam autor koji je uvek stremio najjednostavnijem stilu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare