Prvo izdanje „Hari Poter i kamen mudrosti“ prodato za rekordnih 470.000 dolara

Kultura 10. dec 202107:41
Izvor: HERITAGE AUCTIONS / REUTERS

Prvo izdanje knjige "Hari Poter i Kamen mudrosti" prodato je u četvrtak u SAD za 471.000 dolara, što je, prema rečima aukcionara, svetski rekord za književno delo fikcije iz 20. veka.

Britansko izdanje knjige „Hari Poter i kamen mudrosti“ iz 1997. u tvrdom povezu i s ilustracijom u boji na naslovnici, „Heritage Auctions“ opisali su kao „čarobno, neverovatno jarko i gotovo netaknuto“

Aukcijska kuća sa sedištem u Dalasu navela je da je štampano samo 500 primeraka knjige s posebnim povezom. Konačna cena bila je šest puta viša od pretprodajne procene od 70.000 dolara.

Prethodne aukcijske cene za prva izdanja Hari Potera kretale su se od oko 110.000 do 138.000 dolara.

„Ne samo da je to najskuplja knjiga o Hariju Poteru koja je ikad prodata, to je i najskuplje komercijalno izdato delo fikcije iz 20. veka ikad prodato“, rekao je izvršni potpredsednik „Heritage Auctionsa“ Džo Madalena.

Knjigu je prodao američki kolekcionar, a ime kupca nije objavljeno.

Britanska spisateljica J.K. Rouling napisala je još šest knjiga o avanturama mladog čarobnjaka bez roditelja koje su prevedene na 80 jezika i prodate u oko 500 miliona primeraka širom sveta, prema podacima američkog izdavača „Scholastic“. Knjige su pretvorene u osam filmova koji su zaradili 7,8 milijardi dolara na svetskim bioskopskim blagajnama.

Komentari

Vaš komentar