Prvi regionalni filmski festival – Sarajevo, Beograd, Zagreb i Herceg Novi

Kultura 30. mar 202115:27 0 komentara
N1

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, po prvi put se na devetodnevnom online festivalu okupljaju četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma i Herceg Novi Film Festival.

Prvi zajednički regionalni filmski festival održava se u sklopu Mreže festivala Jadranske regije (Network of Festivals in the Adriatic Region).

Održaće se od 9. do 17. aprila 2021, na ondemand.kinomeetingpoint.ba i prikazivaće filmove koje su izabrali selektori ova četiri festivala. Biće to prolećno izdanje svakog od navedenih festivala.

“Danas, kad nam je povezivanje potrebno više nego ikad, srećni smo što smo se okupili zajedno na prvom regionalnom filmskom festivalu, u mreži festivala Jadranske regije. Festivali su mesta povezivanja, okupljanja i deljenja. Posebno u ovim vremenima to su ključne stvari za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti. Festivali su mesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo gde želimo ići u budućnosti i da pokažemo da smo svi deo iste celine – jedne filmske zajednice. Zajedno donosimo posebno, novo iskustvo regionalnog filmskog festivala”, navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma i Herceg Novi Film Festivala.

Prvo izdanje regionalnog filmskog festivala predstaviće program sastavljen od filmova koje publika inače nema priliku da vidi. Program čine jugoslovenski klasici, prvi filmovi autora, višestruko nagrađivani filmovi, najzanimljiviji evropski i svetski naslovi. Uz film, publika će imati priliku da pogleda i razgovora s nekim od autora filmova u programu.

Prolećno izdanje festivala u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je zajedničke saradnje i udruživanja ovih festivala, a u ovogodišnjem izdanju svakog od festivala biće predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova.

Kriza uzrokovana pojavom COVID 19 u filmskoj industriji zahteva nova promišljanja, navode organizatori. Ovi značajni festivali zajedničkog govornog područja različite su veličine i profila, ali svi dele zajedničku misiju – platforma su za promociju i predstavljanje evropskog audio-vizuelnog sadržaja i talenata. Partnerstvo među festivalima podsticaće očuvanje publike i stvaranje nove, te unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.

“Pozivamo publiku da na našem zajedničkom festivalu upozna nove, jedinstvene filmske glasove, da ponovo otkrije filmske klasike i da zajedno u vremenu pandemije uz pomoć filmske umetnosti radimo na vraćanju osećaja zajedništva i bliskosti”, dodaje se.

Dobrodošli na Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Herceg Novi Film Festivala / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, od 9. do 17.4.2021. na ondemand.kinomeetingpoint.ba!

Mrežu festivala Jadranske regije podržala je Kreativna Evropa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!