Prvi Međunarodni festival Sola – koreografija i performans

Kultura 24. maj 202109:10 0 komentara
Promo

Prvi Međunarodni festival Sola - koreografija i performans, biće održan 29. i 30. maja na nekoliko lokacija, najavili su organizatori - Institut za umetničku igru iz Beograda. Festival se održava uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Austrijskog kulturnog Foruma i Body Architecture organizacije iz Beča, Kulturnog Centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti, Narodnog pozorišta i Fakulteta za inženjerski menadžment.

Festival Sola je prvi festival ovog tipa u Srbiji koji se realizuje u produkciji i organizaciji Instituta za umetničku igru.

Ovaj festival će ponuditi prezentacije umetničkih formi koje su svojstvene 21. veku, koje se naslanjaju na istoriju plesa i vizuelnih umetnosti, ali su izrasle u nove forme, koje odlično korespondiraju sa savremenom publikom i vremenom u kome živimo.

„Proces kreiranja solo plesne predstave ili performansa, koji kao što i ime govori, podrazumeva da je na sceni samo jedan izvođač, sadrži duboko individualno istraživanje s jedne strane i sposobnost ogoljavanja i stavljanja u stanje ranjivosti s druge strane, kako izvođača tako i publike. Ovakav festival slavi uzbudljivu mogućnost solo izvođenja kao formu lične i umetničke ekspresije i pobune. Pojedinačni glas, solo instrument, telo, ima kapacitet da kreira vidljiv i glasan gest, često sa većim efektom nego grupni rad“, navodi se.

Moderne scenske forme, kao što je savremeni solo ples, ili forme koje dolaze iz moderne vizuelne umetnosti kao što su performans i fotografija, najprisutnije su na svetskoj umetničkoj sceni, te bi ovakav jedan festival stavio i našu zemlju i grad u istu ravan sa dešavanjima u svetu.

„Situacija u kojoj jedna visoko obrazovna ustanova u oblasti umetničkog plesa i njegovih formi-Institut za umetničku igru u Beogradu jeste glavni pokretač i nosilac ovog festivala, daje sjajne mogućnosti našim mladim umetnicima i studentima, da se povežu sa svetskim primerima i da uče od najboljih. Na taj način se obezbeđuje kontinuitet u edukaciji i profesionalnom bavljenju u ovim oblastima a takođe se i kreira situacija u kojoj naši mladi ljudi neće morati da napuštaju zemlju da bi radili svoju umetnost. S druge strane, našoj publici će se dati mogućnost da vide ono što je najmodernije i najzanimljivije u ovim oblastima“, navode organizatori.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!