Prvi koncert Njujorške filharmonije pred publikom posle više od 13 meseci

Kultura 15. apr 202110:53 0 komentara
Tanjug via AP Photo/Kathy Willens

Njujorška filharmonija održala je u sredu uveče svoj prvi koncert pred publikom, posle istorijskog prekida od više od 13 meseci zbog pandemije koronavirusa.

„U ime svih nas na bini dobrodošli nazad. Dugo smo sanjali o ovom trenutku,“ rekao je dirigent Esa-Peka Salonen publici koja nije prisustvovala nekom koncertu tačno 400 dana.

Koncert je održan u Kulturnom centru Šed na Menhetnu, oko tri kilometara udaljenog od sedišta Filharmonije Grefen hola u Linkoln centru, koji se renovira.

Bio je smanjen broj muzičara i program je trajao sat, a svirali su tri dela muzičara Karolin Šo, Jana Sibelijusa i Riharda Štrausa.

U velikom Kulturnom centru Šed, otvorenom u aprilu 2019, bilo je 150 gledalaca sa maskama, sedli su na stolicama proređenim da se održi distanca. Ta sala prima oko 1.200 ljudi.

Izdate su elektronske karte sa vremenom određenim za ulazak, publici su merene temperature pre ulaska u dvoranu. Svaki gledalac je morao da ima dokaz o negativnom testu na kovid-19 ili potvrdu o završenoj vakcinaciji 14 dana ranije.

Tanjug via AP Photo/Kathy Willens

Salonen (62), muzički direktor Simfonije San Franciska i glavni dirigent Londonskog filharmonijskog orkestra je gostujući dirigent ovog programa, koji će se ponoviti u petak uveče.

„Ako smo nešto mi muzičari voleli tokom ovih 14 meseci i više to je da ništa, apsolutno ništa, ne može da zameni čin i ritual žive izvedbe“, rekao je on publici.

Muzičari su se smešili kada su videli publiku, a gledaoci su odgovorili ovacijama.

„Naravno nijedan program ne može ni da počne da opisuje naša osećanja i emocije posle ovih meseci. Umesto toga, treba da gledamo na večerašnji koncert kao na novi početak, signal za srećnija vremena pred nama ispunjena muzikom i drugim stvarima koje daju značenje našem postojanju u ovom uznemirenom svetu“, rekao je Salonen.

Za vreme pauze u nastupima, nastale zbog koronavirusa, mnogi muzičari su držali časove. Muzičari Njujorške filharmonije dobijali su plate, mada smanjene za razliku njihovih kolega od članova Metropoliten opere, kojima su u više dugih perioda obustavljana primanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!