Prvi festival Beogradske filharmonije

Kultura 28. jan 202116:05
Marko Đoković
Izvor: Marko Đoković

Beogradska filharmonija pokreće svoj prvi festival koji će se održati od 2. do 13. februara 2021. u okviru koga je planirano čak deset nastupa različitih ansambala u filharmonijskoj sali. Šef-dirigent Gabrijel Felc i Filharmonija ponovo će biti na okupu, a pored orkestra publika će moći da čuje i filharmoničare okupljene u zanimljivim kamernim sastavima, saopštila je Filharmonija.

„Ne može korona toliko da ograniči broj ljudi u sali koliko mi možemo da odsviramo koncerata za našu publiku. Zbog nagomilanog programa koji čeka da bude izveden, najavljujemo Prvi, a nadajmo se i poslednji festival Beogradske filharmonije koji nastaje u ovakvim okolnostima. Svi želimo da se vratimo u redovnu koncertnu sezonu bez ikakavih ograničenja i da nam na festivale dolazi publika iz celog sveta, a do tada ćemo da prkosimo situaciji, kao i do sada, vrlo odgovorno“, rekao je Ivan Tasovac, direktor Filharmonije.

Gabrijel Felc priprema sa orkestrom dva programa koja će biti izvedena u šest termina. Najpre će to biti Veče Mendelsona (4 – 6. februara), a dela Stravinskog, Malera i Šuberta zatvaraju festival (11 – 13. februara).

Od kamernih sastava publika će imati priliku da čuje neobični duet harfe i oboe u delima francuskih impresionista (2. februar), zatim kombinaciju duvača i gudača u kompozicijama Betovena i Šostakoviča (3. februar), klavirski trio sa violinom i violončelom Bramsa i Mendelsona (9. februar), i gudački kvartet uz muziku Betovena i Mocarta (10. februar).

Komentari

Vaš komentar