Protest francuske glumice na dodeli Cezara zbog zatvaranja kulture

Kultura 13. mar 202115:29
Izvor: Bertrand Guay/Pool via REUTERS

Francuska glumica Korin Masiero skinula se na pozornici tokom svečanosti dodele nagrada Cezar u Parizu u znak protesta protiv vladinog višemesečnog zatvaranja pozorišta i bioskopa u pandemiji koronavirusa.

Na grudima je imala napisano „Nema kulture nema budućnosti“, a na leđima „vrati nam umetnost Žan“, u poruci premijeru Žanu Kasteksu.

Masiero (57), stajala je na pozornici kako bi dodelila nagradu za najbolji kostim, odevena u magareći kostim i krvavu haljinu pre nego što se skinula pred publikom.

Svečana dodela Cezara, francuski odgovor na dodelu Oskara, u normalno vreme najvažnija je noć u francuskom kinematografskom kalendaru, ali u petak nije bilo bliceva na crvenom tepihu niti glumaca nominovanih za nagrade.

Svečanost se održala u pozorštu, dok među glumcima, muzičarima i umetnicima raste bes i nezadovoljstvo zbog nespremnosti vlade da odredi datum ponovnog otvaranja muzeja, galerija, koncertnih dvorana i filmskih kuća.

Marina Fua, jedna od najpoznatijih francuskih komičarki, u strastvenom govoru kojim je otvorila svečanost, komentarisala je vladinu odluku da zbog pandemije koronavirusa pozorišta i bioskopi mesecima budu zatvoreni.

Fua, koja je bila voditeljka večeri, kritikovala je ministarku kulture Roselin Bašelo jer je pronašla vremena za pisanje knjige tokom krize kovida-19 i rekla: „Gubim poverenje u Vas.“

Nije se ustručavala da napadne širu strategiju francuske vlade za suzbijanje krize zbog kovida-19, jer je broj zaraženih u zemlji premašio četiri miliona.

„Zatvorili su našu mladež, zatvorili su naše bioskope i pozoriša i zabranili koncerte kako bi mogli da otvaraju crkve, jer mi smo sekularna zemlja, kako bi stari ljudi mogli da idu u crkvu“, rekla je. Većina Francuza su rimokatolici.

I ostali glumci, mada bez skidanja, pozivali su tokom ceremonije na otvaranje pozorišta i bioskopa i kritikovali mere francuske vlade.

Komentari

Vaš komentar