Proglašeni pobednici Balkanime, nagrade za Rober-Turne i Miloša Tomića

Kultura 10. okt 202112:18
Izvor: Promo

U Domu kulture Studentski grad zatvorena je 18. Balkanima, festival animiranog filma, i svečano su dodeljene nagrade pobednicima. Gran pri 18. Festivala animiranog filma “Balkanima” dobio je film “Drži me čvrsto” autora/ke Leo (Melani) Rober-Turne iz Belgije, a nagradu za najbolji film u srpskom takmičarskom programu dobio je Miloš Tomić za film “Očeva prokleta kamera!”

Najbolji film u takmičarskom programu za decu je „Vatrogasac”, autorke Julije Aronove iz Francuske. Studentski žiri dodelio je specijalno priznanje filmu: „Pokojnik“ autora Avišaja Simhoviča i Keren Or Zelinger iz Izraela.

Nagrada za najbolji domaći studentski film dodeljena je filmu: „Kora pomorandže“, autorke Isidore Vulić iz Srbije. Nagrada za najbolji studentski film dodeljena je filmu: „Pad kralja Ibija“, autora Mikai Džeronima i Džoša Okaomia iz Irske.

Specijalnu nagradu za studentski film ove godine dodeljuje fond za finansiranje animiranog filma ANIMOND iz Srbije, kojeg zastupa Vojin Vasović. Nagrada ANIMOND-a za najbolji srpski studentski film dodeljena je filmu „Vrba“, autorke Katarine Srejić iz Srbije.

Žiri glavnog takmičarskog programa dodelio je specijalna priznanja filmovima: „Nemoguće figure i druge priče I“, autorke Marte Pajek iz Poljske i filmu „Pritisni ovo dugme, ukoliko te uhvati panika“, autora Gabriela Bumera iz Velike Britanije.

Nakon ceremonije, publika je bila u prilici da pogleda sve nagrađene filmove.

Evropski festival animiranog filma „Balkanima“ pokrenut je 2004. godine u DKSG-u – Akademskom filmskom centru, na inicijativu profesora Nikole Majdaka (1927-2013), jednog od pionira srpske animacije i renomiranog filmskog snimatelja i reditelja. Glavni cilj „Balkanime“ je prezentacija evropskog autorskog i studentskog kratkometražnog animiranog filma, uz promociju srpske i balkanske animirane scene.

Komentari

Vaš komentar