Prirodnjački muzej ostaje gde jeste, u pitanju nesporazum ili odbačena namera?

Kultura 24. feb 202119:51 2 komentara

Preokret u slučaju Prirodnjačkog muzeja. Ta institucija, ipak, neće izgubiti status samostalne nacionalne ustanove kulture - to je epilog sastanka uprave muzeja sa ministarkom Majom Gojković koji je održan baš na dan protesta ispred Prirodnjačkog muzeja. Iz te ustanove se zahvaljuju građanima na podršci, ali i državi na odluci da ne promeni status muzeja. Ministarstvo kulture i informisanja poručuje da je laž da se status muzeja uopšte i dovodio u pitanje.

Barjak koji simbolizuje 125 godina dugi status Prirodnjačkog muzeja, neće biti spušten sa zgrade u Njegoševoj ulici – pošto se posle najava gašenja te institucije nije podigla bela zastava. Podigao se glas zaposlenih, akademske zajednice i građana – peticiju za očuvanje statusa Prirodnjačkog muzeja potpisalo je 15.000 ljudi za manje od 24 sata.

„Prirodnjački muzeji su svuda institucije od nacionalnog interesa, jedino izgleda u ovoj našoj državi to nikome ništa ne znači ali ustvari reakcije građana su pokazale da je ova ustanova svima nama važna“, izjavila je profesorka Biljana Stojković.

POVEZANE VESTI

Protest je najavljen dan ranije, a u trenutku kada su ove reči izgovorene, u Ministarstvu kulture sastanak nadležne ministarke i uprave muzeja već je bio završen. Zaključak objasnio muzejski savetnik odmah po povratku sa sastanka: ideja da muzej preuzme Ministarstvo za zaštitu životne sredine i pretvori ga od samostalne značajne nacionalne ustanove u običnu radnu jedinicu, odbačena je, muzej ostaje tu gde je, i, kako nam je na kraju rečeno, nesporazum je rešen.

Pitali smo kako je moguće da je do nesporazuma uopšte i došlo.

„Informacije koje su došle do nas, usmeno, bile su odraz nekog razmišljanja, planiranja, razmatranja raznih opcija. Ministarstvo kulture i Ministarstvo zaštite životne sredine, pretpostavljamo da su to mesta gde se razmišljalo o takvoj nekoj mogućnosti. Na naš pokušaj da to razjasnimo, gde to vodi, nismo dobili odgovor ranije, dobili smo ga danas“, kaže zamenik direktora muzeja Boris Ivančević.

Ne postavljamo pitanje zašto ministarka kulture Maja Gojković nije ranije razgovarala sa upravom muzeja, ako oni, kako kažu, imaju razumevanja. Ali ministarka u čitavoj priči ne vidi nikakav nesporazum, već, kako stoji u saopštenju, vidi samo plasiranje lažnih vesti u vezi sa statusom Prirodnjačkog muzeja.

„Iz teksta nacrta Zakona o muzejskoj delatnosti, koji će se uskoro naći pred Narodnom skupštinom, potpuno je jasno da je to republička ustanova kulture i da će nastaviti da radi u takvom statusu. Tako su razjašnjene sve izmišljotine koje su provejavale u delu javnosti“, navode u saopštenju.

Prirodnjački muzej još uvek je podstanar na adresi nekadašnje Prve ženske beogradske gimnazije. Kažu, iako je gradnja nove muzejske zgrade kompleksno i preskupo pitanje, na današnjem sastanku u Ministarstvu kulture se i o tome razgovaralo.

Od uništavanja statusa i izbacivanja na ulicu, do privilegovanog položaja i nove lične adrese, u samo nekoliko dana – preokret vredan mesta u muzeju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare