Prikazan film „Tereza37“, Danilo Šerbedžija – bioskop je hram naše umetnosti

Kultura 12. maj 202118:28 > 19:051 komentar
Izvor: Promo

Hrvatski film "Tereza37" reditelja Danila Šerbedžije premijerno je prikazan sinoć u Glavnom takmičarskom programu na 49. FEST-u. Šerbedžija je na konferenciji za medije FEST-a naglasio važnost održavanja festivala u klasičnom formatu.

Scenario je napisala glavna glumica u filmu Lana Barić. U tom ostvarenju igraju i Dragan Mićanović, Leon Lučev, Ivana Roščić, Marija Škaričić, Goran Bogdan.

Ovaj film je na 67. Pulskom festivalu dobio šest nagrada – Veliku Zlatnu arenu za najbolji film, i Zlatne arene za režiju, scenario, sporednu žensku ulogu, masku (Snježana Gorup) i montažu (Dubravka Turić). Prema sinopsisu, Tereza ima 37 godina i živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje da postoji verovatnoća da genetski nije kompatibilna sa suprugom. Već duže oseća pritisak okoline, pa započinje da preispituje svoj rutinski brak, što podstakne niz događaja koji će joj promeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Lana Barić, govoreći o svom liku, rekla je da je to vrsta osobe „koju bi, možda vrlo ružno, mogli nazvati sporednim likom svog života“.

„Htela sam joj dati dovoljno prostora da nekako postane glavni lik ovog filma, jer je u njoj sukus svega onoga što je problematika pozicije žene u Dalmaciji, i generalno u ovim našim balkanskim društvima. U nju sam upisala svoja iskustva, kao i iskustva žena moje porodice i mojih prijateljica. Ona na neki način jest bazirana na dalmatinskim ženama koje poznajem i jako volim. Imamo divne ženske role, što u našoj kinematografiji nije često, i nadam se da neće biti presedan“, navela je ona na konferenciji za medije.

Danilo Šerbedžija, reditelj filma „Tereza37“, pohvalio je scenario Lane Barić, rekavši da mu je prva pomisao bila – „zašto on to nije napisao?“.

„Od početka sam se zaljubio u scenario i mislim da je zaista odličan“, dodao je Danilo Šerbedžija, sin glumca Radeta Šerbedžije.

Šerbedžija se osvrnuo i na mesto u kome se radnja odigrava. „Split je svakako jedan od likova. Ja sam ga tako i pročitao u scenariju, i namerno smo išli na atmosferu u kojoj te grad donekle guši. Iako je to predivna arhitektura, postoji neki pritisak u svim tim kockama, pravokutnicima. Taj Split je izuzetno filmičan“, dodao je.

Na kraju je reditelj filma naglasio važnost održavanja festivala u klasičnom formatu. „Čestitam ekipi FEST-a na hrabrosti i na odluci da se ide uživo. Bioskop je hram naše umetnosti, i bez bioskopa festival nije festival“, kazao je.

Promo

U ostvarenju „Tereza37“, Leon Lučev glumi supruga glavne junakinje. „Moja uloga je zahtevna i taj odnos je težak. Ta neka tišina i podrazumjevanje da je to tako i nikako drugačije. Ja sam, kao i Lana, odrastao u Dalmaciji i to mi je sve poznato. Jako puno odnosa u Dalmaciji, a pogotovo u starijoj generaciji, baziralo se na tim tišinama i par reči, što je jednostavno bilo normala. Bilo mi je divno da Lana s ljubavlju radi film o nekoj normali, koja više nije normalna“, rekao je.

Srpski glumac Dragan Mićanović rekao je da je osećaj rada sa ekipom tog filma najlepša stvar koja mu se desila u poslednje vreme. „Taj divan Lanin scenario, i Danilo kao majstor ovog filma. Ogromno mi je zadovoljstvo, i ponosan sam što sam bio deo ovog projekta“, kazao je.

Komentari

Vaš komentar