Preminuo slikar Miloš Šobajić

Kultura 24. apr 202109:16 > 17:03 6 komentara
TANJUG/ TANJA VALIĆ

Poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je od posledica kovida 19 u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu. Imao je 76 godina.

Šobajić je, kako su ranije pisali mediji, od kovida-19 oboleo početkom aprila i bio je na lečenju u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“.

Svoja dela Miloš Šobajić je predstavio na više od osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu. Ruska duma ga je nagradila 2018. ordenom počasnog gosta, a 2019. dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

Izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane u Beogradu. Veliki umetnik je posetiocima predstavio deo radova koji su nastali u proteklih 20 godina i koji se bave njegovom večnom temom: progonom.

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine. Godine 2021. objavljuje autobiografiju „Mojih devet života“.

Oženjen je Majom T. Iskjerdo, prenosi RTS.

Saučešća zvaničnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je porodici, prijateljima i poštovaocima saučešće povodom smrti slikara Miloša Šobajića, kog je nazvao „jednim od najvećih slikara našeg doba“.

Vučić je u poruci dodao da je Šobajić „svojim likovnim izrazom obogatio, uzburkao i umnogome promenio umetničku scenu Evrope i sveta“.

„Decenijama su njegova vizionarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kojem živimo, a monumentalna platna su nepokolebljivo, neumorno, čak prkosno prikazivala sve naše strahove, prikrivena i ogoljena zla i licemerje današnjeg sveta, izgubljenost čoveka u moru savremenog ništavila, ali uvek i večito stremljenje čoveka da u mraku pronađe svetlo, u strahu hrabrost, a u praznini – punoću života“, navodi se u saopštenju.

Premijerka Ana Brnabić je u ime Vlade Srbije i svoje lično ime uputila saučešće članovima porodice, brojnim kolegama i prijateljima preminulog Šobajića.

„Odlazak Miloša Šobajića nenadoknadiv je gubitak za umetnost i slikarstvo, za srpsku kulturu, ali i čitavo naše društvo… (Njegovo) će ime zauvek ostati upisano u istoriji našeg naroda“, navodi se u telegramu saučešća.

Brnabić je dodala da će Šobajić ostati upamćen i zbog svog rada sa mlađim generacijama.

„Svojim mladalačkim duhom i poletom, marljivim radom i predanošću umetnosti, Šobajić je uticao na brojne generacije mladih umetnika, kojima je preneo najvažnije tajne i ispravne vrednosti. Čovek koji nije zazirao da se javno založi za svoje kolege i mlade generacije umetnika, da se svojim imenom i autoritetom izbori za njihovo mesto pod suncem“, navodi se u poruci.

I ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je telegram saučešća povodom smrti slikara i vajara Miloša Šobajića i istakla da su savremeno srpsko slikarstvo i vajarstvo ostali bez značajnog stvaraoca.

„Njagovim odlaskom izgubili smo jednog od najcenjenijih slikara današnjice, koji je svojim delima uspevao da impresionira i domaće i medjunarodne umetničke krugove. Ostaće upamćen kao neiscrpni izvor znanja, koje je sa velikom posvećenošću i predanošću prenosio i inspiracija generacijama umetnika“, navela je Gojković u telegramu saočešća.

Istakla je da je Šobajić veliki pregalac i plodan u svom autentičnom stvaralaštvu, kao i da su dela koja je ostavio najbolji svedok nesvakidašnjeg raskošnog talenta.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović saopštio je da je uveren  da će Šobajićev stvaralački opus i život uzdignute glave biti putokaz i svetionik budućim naraštajima.

„Napustio nas je Miloš Šobajić, veliki umetnik, čovek i patriota. Bio je vajar, pisac, ali pre svega slikar snažnog i autentičnog izraza koji je iza sebe ostavio ogromno delo, predstavljeno na velikom broju izložbi, muzeja i monografija širom sveta. Pored nemerljivog doprinosa srpskoj kulturi, pokazao je veliku odanost srpskom narodu u teškim vremenima. U Parizu je 90-ih godina snažno stao iza istine, boreći se protiv nepravde koja je učinjena njegovom narodu. Uveren sam da će njegov stvaralački opus i život uzdignute glave biti putokaz i svetionik budućim naraštajima. Neka mu je večna slava i hvala“, saopšteno je iz DSS, čiji član je bio Šobajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare