Preminuo Zoran Stanojević, pisac koji je preveo Gospodara prstenova na srpski

Kultura 12. jun. 202112:14 > 12:1915 komentara
Podeli:
Izvor: Youtube/RTS/Printscreen

Satiričar, pisac za decu, novinar, radio-voditelj i prevodilac Zoran Stanojević preminuo je 11. juna u Beogradu, u 79. godini, saopštio je Beogradski aforističarski krug.

Stanojević je rođen u Beogradu 1942. godine, a sa engleskog jezika preveo je brojna dela među kojima i kultnu trilogiju Dž. R. R. Tolkina, Gospodar prstenova.

Od 1977. godine Stanojević je objavio stotine humorističko-satiričnih priča u listovima i časopisima: Etna, Jež, Satirikon, Novosti, Oko, Nin, Politika, Borba, Danga i drugim.

Autor je dvadesetak knjiga i zastupljen je u mnogim antologijama, a napisao je šezdesetak drama, od kojih je trećina nagrađena na anonimnim radio konkursima.

Radio drame su mu igrane na svim većim radio stanicama u Jugoslaviji, a petnaestak je prevedeno i igrano u Švedskoj, Nemačkoj, Austriji i Belgiji.

Na Radio Beogradu je bio novinar i voditelj, a od 1965. godine je realizovao oko četiri hiljade sati „živog” radijskog programa, među kojima i emisije Vreme radoznalosti, Klub dva, Omniologija, a bio je i dopisnik Radio Beograda 2 iz Nemačke.

Stanojević je dobitnik nagrade „Neven” za najbolje ostvarenje za decu; „Zmajeve nagrade”, za doprinos književnosti za decu; Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije; Zlatnog mikrofona Radio Beograda i nagrade Beogradskog aforističarskog kruga za ukupan doprinos srpskoj satiri.

Komentari

Vaš komentar