Preminuo pevač Slobodan Cobi Jovanović

Kultura 27. dec 202214:48 1 komentar
Screenshot YouTube/rtvranje

Slobodan Cobi Jovanović, poznati interpretator vranjske gradske pesme i izvornih narodnih pesama, preminuo je u ponedeljak uveče u Nišu u 76. godini, posle kraće bolesti.

Jovanović je rođen 1947. godine u Lapovu. Završio je učiteljsku školu. Rano je počeo da se bavi pevanjem izvornih i komponovanih pesama, prenosi Nova.rs.

Slobodan Cobi Jovanović negovao je opus starih, kroz vreme potvrđenih pesama vranjskog područja, trudeći se da ih izvodi vrlo izražajno, sa dikcijom koja odgovara vranjskom dijalektu.

Jedan je od retkih Vranjanaca danas (iz rodnog grada u Šumadiji prešao je, već sa pet godina, u očevo Vranje) koji nosi duh autentičnosti, a on je lično rado isticao da je bio dobar prijatelj sa Stanišom Stošićem i da ga je upravo Staniša nagovorio da se, osim harmonikom, bavi i pevanjem. Cobi je bio riznica vranjske pesme i znanja o istoj.

Bio je uzor, pa i učitelj mlađima, kao na primer Ivani Tasić Mitić, vokalnoj solistkinji Izvora i solistkinji Radio Beograda i Tijani Vučković, pišu Vranjanske vesti.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare