Preminuo Jovan Joca Jovanović, reditelj filma „Mlad i zdrav kao ruža“

Kultura 03. avg 202221:495 komentara
Podeli:
jovan joca jovanović
Izvor: YouTube/Jovan Jovanovic Official/Screenshot

U Beogradu je danas, u 83. godini, preminuo filmski reditelj, scenarista, montažer i teoretičar filma Jovan Joca Jovanović, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS). Rođen je 31. maja 1940. u Beogradu, gde je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju srednjemetražnim igranim filmom “Izrazito ja” (1967).

Taj film je proglašen najboljim filmom u svim kategorijama na Festivalu mladih autora u Njujorku (u žiriju su pored ostalih bili Stiven Spilberg, Endi Vorhol, Majkl Nikols, Piter Bogdanovič), dodaje se u saopšteenju.

Dokumentarni film “Kolt 15 GAP” (1971) nagrađen je na festivalima u Oberhauzenu, Utrehtu, Beogradu, našao se u Antologiji filmova festivala u Oberhauzenu, objavljena povodom 50 godina festivala.

Američki istoričar filma E.Barnau ga je uvrstio u svoju knjigu „Istorija svetskog dokumentarnog filma“, naveo je UFUS.

Najvažniji Jovanovićevi dokumentarni filmovi su: „Revolucija koja teče“ (1972), „Radni ljudi umetnici“ (1975), “Narkomani” (1976), “Čovek koji je pravio sisteme” (1990), “Vukovar zašto” (1991).

Igrani film „Mlad i zdrav kao ruža” (1971), prikazan na FEST-u 2006, dobio je nagradu žirija filmske kritike i postao kultni film mlade filmske kritike i publike.

Jovanovićevi filmovi, pre svega u domenu filmske estetike, bili su ispred svoga vremena i to ne samo kod nas, već i u svetskim okvirima, dodao je UFUS.

Bavio se i proučavanjem istorije i teorije filma a bio je dugogodišnji predavač na filmskim i video seminarima Javnog Zavoda kulturnih delatnosti Slovenije u Ljubljani.

Na postdiplomskim studijama Pedagoškog fakulteta u Ljubljani Jovanović je predavao predmet “Film i video”.

Autor je knjiga “Uvod u filmsko mišljenje” i “Uvod u dramaturgiju filma“.

Komentari

Vaš komentar