Preminuo grafički dizajner Branko Gavrić, autor omota za „Paket aranžman“

Kultura 07. jun 202121:431 komentar
Podeli:
Izvor: Nova.rs/Vesna Lalić

Branko Gavrić, čuveni grafički dizajner, preminuo je u Beogradu u 67. godini, potvrđeno je portalu Nova.rs.

Gavrić, koje bio i ilustrator i autor brojnih plakata za kultne albume domaće muzičke scene, iznenada je preminuo usled komplikacija posle operacije, piše Nova.rs.

Rođen je 1955. godine. Tokom bogate karijere potpisao je omote albuma „Električnog orgazma“, Elvisa J. Kurtovića, Kornelija Kovača…

Povezane vesti

Gavrić je bio autor omota za jedan od najvažnijih albuma za rokenrol na ovim prostorima – „Paket aranžman“.

Ne samo da je uradio naslovnicu, već je upravo on bio zaslužan za sam naziv legendarne kompilacije koja je prvi put na diskografskom izdanju predstavila beogradske grupe „Šarlo akrobata“, „Idoli“ i „Električni orgazam“.

Nedavno se pojavio i na otvaranju izložbe „Paket aranžman (1981-2021)“ na Kalemegdanu. Kada se početkom godine navršilo četiri decenije od izlaska kultnog albuma, ispričao je za BBC kako mu je „sinula“ ideja za omot:

„Zapad malo zna o nama, trpa nas iza Gvozdene zavese, a u tom trenutku muzika u Jugoslaviji ne zaostaje za Evropom i Amerikom, pa je samo trebalo predstaviti tom Zapadu, dovesti ga u Beograd na obilazak. I to bez ikakvih ulepšavanja. I tako je Paket postao turističko-muzički Paket aranžman“.

Kada je muzičarima koncept za omot predstavio u kafani Kolarac svi su bili protiv tog rešenja, jer je „svako video projekat kao lični i imao sopstvene ideje o omotu“.

Prelomio je Enco Lesić uz reči: „Ovo je odličan omot i ovo ide“.

Gavrić je radio i kao grafički urednik „Studenta“ i magazina „Džuboks“. Potpisao je i brojne plakate za filmove i omladinske radne akcije, među kojima i poznati plakat Vlade Divljana u odelu Supermena.

Sarađivao je i sa Novinskom agencijom FoNet, za koju je uradio grafičko rešenje i špice za serijale razgovora „Kosinus“ i „Press Extra“, kao i sa portalom Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar