Preminuo glumac Feđa Stojanović

Kultura 05. maj 202119:15 > 20:27 33 komentara
Zoran Lončarević

Pozorišni, filmski i televizijski glumac Feđa Stojanović preminuo je posle duže bolesti u 74. godini u Beogradu, saopštio je Atelje 212.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. godine u klasi profesora Milenka Maričića. Bio je stalni član Pozorišta Atelje 212 od 1973. godine. Radio je i kao profesor na Katedri za glumu na Akademiji umetnosti BK Univerziteta.

Ostaće upamćen po velikom broju uloga koje je ostvario u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Teatru Madlenianum, Malom pozorištu „Duško Radović“, Pozorištu „Boško Buha“, ali i po ulogama u mnogobrojnim televizijskim serijama i filmovima.

U pozorištu je igrao u predstavama Ateljea 212: Džepni teatar, Ranjeni orao, Tom Pejn, Malvina, Molijer, Čudo u Šarganu, (Ne)sumnjivo lice, Marija, Oj Srbi’o nigde lada nema, Кamen za pod glavu, Noć tribada, Protuve piju čaj, Svadba, Slike žalosnih doživljaja, Dekameron 81, Кosančićev venac 7, Ni riba ni meso, Leti u goru kao ptica, Cigansko groblje, Ana, Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina, Veliko i malo, Zakleti spasilac davljenika, Čaplja, Sveti Georgije ubiva aždahu, Pariska komuna, Mravlji metež, Staza divljači, Iza kulis, Čarlama zbogom, Lagum, Silvija, Parovi, Tri verzije života, Zabavljač, Radovan Treći, Zmijsko leglo, Proslava, Prljave ruke, Кosa, Otac na službenom putu, Sedam i po, Trst, Zoran Đinđić, Revizor, Gospodin Biderman i piromani, Da bog da te majka rodila.

U Zvezdari teataru igrao je u predstavama: Lari Tompson, tragedija jedne mladosti, Večeras slušate, Ljubav u Savamali, a u JDP-u u Drami o Mirjani i ovima oko nje.

Na filmu je tumačio uloge u ostvarenjima Tamo i ovde, Ljubav i drugi zločini, Čarlston za Ognjenku, Flert, San zimske noći, Siroti mali hrčki 2010, Mala noćna muzika, T.T. Sindrom, Кupi mi Eliota, Lepa sela lepo gore, Višnja na Tašmajdanu…

Igrao je i u televizijskim serijama Žigosani u reketu, Vojna akademija, Montevideo, bog te video, Ulica lipa, Selo gori, a baba se češlja, Moj rođak sa sela, Bela lađa, Кošarkaši, Stižu dolari, Istine i laži, Кazneni prostor, Porodično blago, Srećni ljudi, Bolji život…

Feđa Stojanović dobitnik je priznanja „Strahinja Petrović“, Nagrade „Tanhofer“ i Povelje za izuzetnu ulogu na Filmskim susretima u Nišu 2002. godine.

Pre četiri godine preminuo mu je sin, reditelj Uroš Stojanović.

Vreme i mesto sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare