Preminuo dirigent Miodrag Janoski

Kultura 07. apr. 202119:25
Podeli:
Izvor: SNP

Jugoslovenski i srpski dirigent Miodrag Janoski preminuo je u 85. godini, nekadašnji dirigent Opere Srpskog narodnog pozorišta, v.d. direktora Opere i v.d. upravnika Srpskog narodnog pozorišta, saopštilo je Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu.

Rođen 1936. u Velesu, u Severnoj Makedoniji, Miodrag Janoski je 1966. na Muzičkoj akademiji u Beogradu diplomirao violinu, potom kompoziciju i 1973. i dirigovanje. Zvanje magistra stekao je na Akademiji za glazbu u Ljubljani. Usavršavao se u Sofiji i Sijeni.

Karijeru je počeo kao violinista u Beogradskoj filharmoniji, a bio je i član Beogradskog kamernog ansambla i to i kao violinista, i kao čembalista, i kao asistent dirigenta Antonija Janigra.

Dirigovao je i Makedonskom i Beogradskom filharmonijom, ansamblom skopske Opere, zrenjaninskim Kamernim ansamblom, Orkestrom Sofijskog državnog konzervatorijuma, Novosadskim kamernim orkestrom…

Najznačajniji deo karijere ostvario je na scenama beogradske i novosadske Opere i baleta. Za stalnog dirigenta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (SNP) postavljen je 1974, gde je ostao do 1992. Za to vreme je u dva perioda bio i v.d. direktora Opere i v.d. upravnika SNP.

Pored negovanja standardnog operskog i baletskog repertoara, imao je afinitet i za domaće stvaralaštvo. Njegovo prvo muzičko-scensko ostvarenje bilo je „Jama“ Nikole Hercigonje, a poslednje restauracija rukopisa opere „Suton“ Stevana Hristića.

Dobitnik je Zlatne medalje „Jovan Đorđević“ (1987) i Oktobarske nagrade Novog Sada (1990).

Komentari

Vaš komentar