Predragu Mikiju Manojloviću uručen francuski orden Viteza umetnosti

Kultura 14. jun 202214:0911 komentara
Podeli:
PREDRAG MANOJLOVIC, PJER KOSAR
Izvor: Tanjug/Jadranka Ilić

Glumcu Predragu Mikiju Manojloviću uručen je francuski orden Viteza umetnosti i književnosti.

Orden mu je uručio ambasador Francuske Pjer Košar u ime Ministarke kulture Francuske.

„Vi neumorno radite na povezivanju Francuske i Srbije, kao i zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Košar.

On je istakao da je Manojlović „briljantni umetnik veličanstvene harizme, koji ostaje jedan od glavnih figura jugoslovenskog filma 40 godina, zapravo filma, najkraće rečeno“.

„Vi ste instinska veličina evropke pozorišne i filmske umetnosti“, poručio je ambasador.

Manojlović: Kultura i kreativnost suština i ključ sveta

Manojlović se obratio na francuskom i istakao da su kultura i kreativnost suština i ključ sveta, a da je ključ često izgubljen.

On je istakao da je Francuska svetionik kultire i bastion odbrane kulture pred naletom osrednjosti.

Kako je istakao Francuska godinama pruža dokaze za to, jer učestvuje u kulturama drugih zemalja i s pažnjom se odnosi prema ljudima kao individuama, „jer jedan čovek može da promeni svet, a gomila ga kvari i čini da stoji u mestu“.

Manojlović je govorio i o svom pozivu i istakao da je pretočiti ideju u kondenzovano vreme pozorišta i filma u ličan i opasan put.

„Ne vladati samo zanatom, već i svojom kreativnošću, to je dokaz da ste i dalje živi“, poručio je Manojlović i dodao da je istražiti sebe „nepotpisan ugovor s đavolom“.

On se prisećao i svojih porodičnih i ličnih veza sa Francuskom, te se prisetio kako se 1959. godine u njihovoj ulici pojavila bela korveta, a iz nje izašao prijatelj njegovog oca Žan Parizo i kako nikada neće zaboraviti njihov zagrljaj.

Prisetio se i svoje bake Francuskinje i toga kako joj je pričao francuski dok je bila na samrti u bolnici, ali i kako su „fićom“ ušli u Francusku, a njegov otac uzviknuo „Živela Francuska“.

Košar: Srbin ste, ali i Francuz

Košar je rekao da Manojlović ima sluh za društvena pitanja i vodi hrabru borbu za povezivanje ljudi kroz umetnost, te istakao njegovu radionicu za slepe, slabovide i druge osobe sa invaliditetom, kao i predstavu „Romeo i Julija“ u izvedbi na srpskom i albanskom.

Istakao je Manojlovićevu bogatu karijeru i pomenuo njegove uloge u serijama Otpisani i Grlom u jagode, kao i filmovima Otac na službenom putu, Podzemlje (Underground), Crna mačka beli mačor…

Govorio je i u njegovom učešću u Mahabharati čuvenoj pozorišnoj avanturi Pitera Bruka i istakao da od tada Manojlovićeva karijera ide kroz mnoge zemlje – Francusku, Englesku, SAD, ali da nastavlja da snima u Srbiji.

Ukazao je i na francusko poreklo Manojlovića, čiji deda je otišao na studije u Francusku i tamo upoznao njegovu babu Mari Kolen sa kojom se vratio u Srbiju.

Ambasador je naglasio i da je Manojlovićevog dedu Francuska proglasila Oficirom Legije časti.

„Srbin ste, ali i Francuz, a vaša veza sa Francuskom je duga i snažna“, istakao je Košar.

Komentari

Vaš komentar