Pozorišta mole za izuzeće iz Zakona o budžetskom sistemu

Kultura 11. apr 202117:09 0 komentara
Freeimages/weatherbox

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja 16 pozorišta čiju su osnivači lokalne samouprave južno od Beograda, zatražila je od nadležnih izuzeće iz odredbe Zakona o budžetskom sistemu koja se odnosi na dodatno angažovanje saradnika na osnovu ugovora.

U molbi predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministarstvima kulture i informisanja, finansija i državne uprave i lokalne samouprave, koja je poslata i medijima, 16 pozorišta južno od Save i Dunava ukazalo je na probleme nastale u obavljanju njihove specifične delatnosti kao posledica odredbe čl. 27k st. 4. i 5. Zakona o budžetskom sistemu, a koja predviđa da ukupan broj zaposlenih na određeno vreme, angažovanih po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge, kao i posredstvom agencije za privremeno zapošljavanje i lica po drugim osnovima, ne može biti veći kod korisnika javnih sredstava od deset osto od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme, osim izuzetno, uz saglasnost Vlade, a na predlog nadležnog organa, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva.

Nakon što su od Ministarstva finansija dobili tumačenje da su tom odredbom i ograničenjem obuhvaćeni i ugovori o delu, pozorišta su navela da pretpostavljaju da su sa ugovorima o delu u tom tumačenju izjednačeni i ugovori o autorskom honoraru, mada to nije izričito i jasno navedeno, prenosi Seecult.

“Ugovori o autorskom honoraru, naime, u obavljanju naše delatnosti, jesu brojni i neophodni, imajući u vidu stalnu potrebu pozorišta za angažovanjem spoljnih saradnika na pripremanju premijernih predstava (projekata) a koji se angažuju po osnovu ugovora o autorskom honoraru, kao što su reditelj, scenograf, kostimograf, kompozitor, koreogreaf, autor teksta dramaturg, gostujući glumac i slično i to isključivo za konkretan projekat”, navedeno je u dopisu Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, čiji je predsednik teatrolog Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta Niš.

Premijerka i nadležna ministarstva zamoljena su da sagledaju potrebu pozorišta, kao ustanova sa specifičnom delatnošću, te da pronađu način na koji bi se teatri izuzeli iz navedenog tumačenja Zakona, odnosno ograničenja koja propisuje, u cilju lakšeg funkcionisanja i postizanja rezultata značajnih za kulturu države i društva sa minimumom birokratskih ograničenja.

Posebno je zamoljeno Ministarstvo kulture da, imajući u vidu sve aktivnosti i značaj redovnog funkcionisanja pozorišta, podrži inicijativu Zajednice profesionalnih pozorišta i zastupa interese njenih članica, u cilju prevazilaženja problema nastalih od kada je odredbom Zakona o budžetskom sistemu promenjena regulativa o dodatnom angažovanju lica.

Pozorišta su napomenula da je prethodno važeći Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru prepoznavao takvu vrstu angažovanja u oblasti kulture tako što je predviđao da se ograničenje angažovanja na određeno vreme zbog povećanog obima posla, angažovanih po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremnim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge i lica angažovanih po drugim osnovima, ne odnosi se na radno angažovanje lica na projektima i programima u oblasti kulture.

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije izrazila je shodno tome uverenje da je problem u vezi sa dodatnim angažovanjem saradnika zapravo “već uveliko prepoznat” od sva tri nadležna ministarstva, zbog čega se nada da će biti i prevaziđen, odnosno da će se naći način da pozorišta budu izuzeta iz sporne zakonske regulative.

Dopis su uputili Narodno pozorište Niš, Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici, Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, Narodno pozorište Užice, Narodno pozorište Leskovac, Narodno pozorište Pirot, Regionalno pozorište u Novom Pazaru, Pozorište Timočke krajine u Zaječaru, Pozorište “Bora Stanković” u Vranju, Kruševačko pozorište, Šabačko pozorište, Kraljevačko pozorište, Prvo prigradsko pozorište u Lazarevcu, Gradsko pozorište Čačak, Pozorište za decu u Kragujevcu i Lutkarsko pozorište u Nišu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!