Poznati su članovi žirija za dodelu Nagrade Milan Mladenović 2022

Kultura 21. apr 202211:25
Izvor: Zadužbina Milan Mladenović

Zadužbina Milana Mladenovića će tradicionalno i ove godine dodeliti Nagradu Milan Mladenović, a odlučeno je i ko će biti ovogodišnji članovi žirija.

Nagrada se dodeljuje za najbolju pesmu na teritoriji bivše Jugoslavije, a na osnovu odluke stručnog žirija koji ove godine čine – Mile Kekin (Hrvatska), autor i frontmen grupe Hladno pivo; Sonja Lončar (Srbija), pijanistkinja i profesorka, članica LP Dua; Matjaž Manček (Slovenija), urednik muzičkih programa ljubljanske kulturne institucije ,,Kino Šiška“; Edo Plovanić (Hrvatska), osnivač portala Muzika.hr i Dragiša Uskoković Ćima (Srbija), basista i nekadašnji član EKVa.

Konkurs za Nagradu Milan Mladenović 2022 biće raspisan 1. maja, a kakve pesme žiri očekuje da presluša i kako zamišlja dobitnika Nagrade, otkrila je Sonja Lončar.

„Pesma može biti bilo kog žanra, ali najbolje je ako je dovoljno hrabra da izađe iz okvira postojećih žanrova i donese nam nešto potpuno novo“, rekla je.

Matjaž Manček kaže da će žiri u traženju autorski snažnih, autentičnih, originalnih pesama da navodi stvaralački duh Milana Mladenovića.

„Budući da se radi o Nagradi Milan MLADenović, tražimo mlade stvaraoce, mladu kreativnost, mladu muziku. Dakle, ako se smatrate mladim autorom, mladim bendom i imate mladu pesmu koja sadrži u sebi seme vanvremenosti, prijavite je na konkurs“, kazao je.

I Mile Kekin se nada da će tokom žiriranja čuti svežu autorsku ,,krv“. „Ne morate biti ni fantastični svirači ni fantastični pjevači, ali maksimalno ću cijeniti originalnost – nešto novo i osvježavajuće“.

Edo Plovanić ima specifično viđenje dobre pesme i recept koji će primeniti tokom preslušavanja kandidata prijavljenih na konkurs:

,,Da bi pjesma bila uspešna, mora biti prenosiva publici – oni je moraju razumjeti, prihvatiti i prisvojiti.“

Dragiša Uskoković Ćima je imao tu sreću da stvara sa Milanom Mladenovićem, a kao član žirija za Nagradu Milan Mladenović 2022 vodiće se vrednostima koje je u tom periodu spoznao, a to je da se iskrenost i autentičnost osete uvek i nepogrešivo: „Sam Milan bi precrtao svaku pesmu koja liči na Ekatarinu!“

Nagrada Milan Mladenović uspostavljena je sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene umetničkoj zaostavštini Milana Mladenovića. Biće dodeljena četvrti put na svečanosti 21. septembra, na dan Milanovog rođenja.

Dobitnik prve Nagrade koja je dodeljena 2019. godine bio je bend Artan Lili sa pesmom ,,D.E.P.R.A“, a drugi laureat bila je grupa Dram 2020. sa pesmom ,,Daj mi sve“, a 2021. godine Nagradu su dobili Ana & The Changes za pesmu ,,Tu“.

Fond za Nagradu Milan Mladenović 2022 iznosi 3.000 evra.

Komentari

Vaš komentar