Popović Perišić: Dosije nije imao dozvolu za snimanje Miroslavljevog jevanđelja

Kultura 13. feb 202213:42 > 13:44 5 komentara

Nekadašnja ministarka kulture Nada Popović Perišić izjavila je za N1 da postoje dve institucije - u Narodnoj biblioteci Srbije i u Narodnom muzeju, koje su trebale da pregledaju i provere da li konzervacija Miroslavljevog jevanđelja pretekla kako treba i da li su napravljene neke eventualne greške. O književnoj zadruzi "Dosije", koja je uradila prvo fototipsko izdanje tog jevanđelja, kaže da nisu imali saglasnost za snimanje tog kulturnog dobra i da je pogrešno optužuju da je ona zabranila izdavanje fototipskog izdanja.

Najveći skandal u istoriji srpske kulture dogodiće se ukoliko se pokažu kao istinite optužbe autora fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja. Autorska zadruga „Dosije“, koja je 1994. godine snimila original pre konzervacije iz 1998, navodi da je tada najslavnija srpska knjiga pogrešno ukoričena i da je tako tekst Jevanđelja izgubio smisao. Autori prvog fototipskog izdanja optužili su Ministarstvo kulture, Narodni muzej, kao i Srpsku akademiju nauka i umetnosti za zaveru ćutanja o skrnavljenju.

POVEZANE VESTI

„Ja sam bila ministar od 1994. do 1998. godine, konzervacija i izrada fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja je bila poverena Narodnoj biblioteci i Narodnom muzeju. Konzervacija podrazumeva da ono mora da se raskoriči i da se posle ukoriči. Ona je završena 1999. Godine 2001. iz Narodne biblioteke, Miroslavljevo jevanđelje ide u Narodni muzej. Ja više nisam ministar, od oktobra 1998. godine. To je fakat“, kazala je Popović Perišić u intervjuu za N1.

Zašto tada nije izdato fototipsko izdanje, kaže da ne zna.

U Fondu Miroslavljevo jevanđelje i iz budžeta Republike Srbije, prema novinskim izveštajima, prikupljeno je 3.256.920 ondašnjih nemačkih maraka (DEM). Za taj novac je tada, 1998. godine, moglo da se kupi 162 kg i 846 gr zlata, naveo je nadavno jedan od priređivača faksimila Miroslavljevog jevanđelja Veljko Topalović, koji je zajedno sa Boškom Savkovićem, autorom dokumentarnog filma „U početku beše reč“, optužio Ministarstvo kulture, Narodni muzej, kao i Srpsku akademiju nauka i umetnosti za zaveru ćutanja o skrnavljenju.

„Šta je učinjeno i kad, završena je konzervacija 1999. Zašto nije izdato fototipsko izdanje, o tome moraju da se izjasne ministri koji su došli posle mene. Ta stavka je odista postojala u budžetu Ministarstva kulture. Suma koja se pominje, ja o njoj ne znam, ne znam za taj fond i ne mogu da verujem da je tolika suma u pitanju, morali bi da dokažu. Ja sam uostalom tužila, pa ćemo videti na sudu dokaze“, rekla je Popović Perišić.

Dodaje i da ne razume zašto nju spominju.

„Zašto oni mene pominju, to je jako zgodno, to je jedna taktika koja je vrlo zgodna. Vi pominjete mene koja pripadam SPS-u i tako dokazujete da ta partija ili taj sistem nije vodio računa o kulturnim dobrima, da je bio nemaran, a oni se pokazuju i pojavljuju danas kao neko ko štiti naša kulturna dobra, kao savest i da uočavaju nepravilnosti u kulturi i da na njih ukazuju“, navodi bivša ministarka.

Na pitanje zašto je „zabranila“ i pokušala da spreči izdavanje fototipskog izdanja, kaže:

„I Vi ponavljate termin zabranila, to je netačno. Po Zakonu o kulturnim dobrima, jedino Ministarstvo kulture je zaduženo za davanje saglasnosti namene, imena i lika kulturnog dobra od izuzetnog značaja u komercijalne svrhe, odnosno, u ovom slučaju, za odobranvanje izdavanje fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja“, pojašnjava.

„Dosije“, koji se obratio Ministarstvu, kaže, nije dobio tu saglasnost jer je to već bilo povereno Narodnoj biblioteci.

„Bez obzira što nije dobio saglasnost, oni su se na prevaru obratili Narodnom muzeju, a taj muzej nema prava da daje saglasnost za snimanje jevanđelja. A oni to nisu ni tražili, već su tražili da imaju na uvid Miroslavljevo jevanđelje, jer hoće da prave knjigu o istorijatu tog jevanđelja. To im je odobreno Onda su krišom snimili jevanđelje, snimke izneli u Johanesburg, napravili izdanje i vratili u zemlju“, tvrdi Popović Perišić.

I nastavlja…

„Obratili su se opet Ministarstvu kulture i Ministarstvo kulture svojim rešenjem od 1998. donelo je rešenje kojim ne daje saglasnost da se objavi fototipsko izdanje, jer je na prevaru snimljen materijal. Složićete se sa mnom, da to dobijanje materijala, da sam ja sam postupila po zakonu. Osim rešenja od 3. septembra 1998, Vrhovni sud donosi odluku kojom potvrđuje ispravnost rešenja Ministarstva kulture i potvrđuje da ‘Dosije’ nema prava da objavi fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja“.

Prema njenim rečima, novi ministar Željko Simić, sa ‘Dosijeom’ sklapa sporazum.

„Koji u poslednjem članu glasi: ‘Ministarstvo kulture i Dosije iz Beograda obavezuju se da obustave sve postupke pokrenute do dana zaključivanja ovog sporazuma vezanog za izdavanje fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja’. Ja nisam pravnik, ali ne znam kako sporazum može da dovede u pitanje jedno rešenje i odluku Vrhovnog suda“, kaže Popović Perišić.

Od tog trenutka, navodi, „Dosije“ može da prodaje svoje fototipsko izdanje i da ono bude u distribuciji.

„Ali ono što oni rade, koriste se rečju da je zabranjeno fototipsko izdanje. To nije zabrana, već nisu imali saglasnost. Nije zabranjeno, nego nisu dobili dozvolu“, pojašnjava.

A na pitanje da li je došlo do greške u koričenju Jevanđalja prilikom konzervacije, Popović Perišič za N1 navodi da postoji stručna komisija koja će to da odredi.

„Vraća se sad ova jedna stranica koja nedostaje u Miroslavljevom jevanđelju. Znači, da ionako mora da se raskoriči da bismo vratili tu stranicu, ili bi se izlagala posebno. Ako budu odlučili da se raskoriči, onda će se ispraviti i ta greška, ja ne znam kakva je“, kaže Popović Perišić.

Dodaje da se greške dešavaju.

N1: Da, ali neko za to treba da odgovara.

„Apsolutno, to su dve institucije. Postoji komisija u Narodnoj biblioteci koja je morala da ga pregleda kada je završena konzervacija, i onda da ga preda Narodnom muzeju, a muzej ima komisiju koja prima jevanđelje i mora da ga pregleda. One su morale da uoče to ili nisu uočile, to sa mnom nikakve veze nema“, zaključila je Popović Perišić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare