Pomoćnica ministarke: Trećina od 116 spomeničkih zdanja u Srbiji u lošem stanju

Kultura 05. feb 202114:52 4 komentara
N1

Pomoćnica ministarke kulture i informisanja za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić izjavila je da, prema poslednjem preseku, u Srbiji ima 116 spomeničkih zdanja, od kojih tri četvrtine u vlasništvu države. Ona je rekla da se dve trećine od ukupnog broja objekata nalaze u dobrom stanju, dok je jedna trećina u lošem ili veoma lošem stanju.

U saopštenju se navodi da su Ministarstvo za kulturu i informisanje i kompanija „Color Media Communications“ organizovali konferenciju posvećenu očuvanju kulturne baštine „Dvorci Srbije – zaštita kulturne baštine“.

Prema Vanušić,  najbolju brigu uživaju spomenici koji imaju opredeljenu, odgovarajuću institucionalnu namenu, što podrazumeva sredstva za redovno tekuće održavanje, dodala je ona.

Vanušić je navela da će posle sistematske analize postojećeg stanja, Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pokrenuti inicijativu za održivo upravljanje dvorcima kao kulturnim dobrima, putem razvoja njihovih turističko – ekonomskih potencijala.

Ataše za kulturu Francuske ambasade u Srbiji Katrin Fodri je izjavila da Ministarstvo kulture Frnacuske podržava institucije koje rade i upravljaju očuvanjem i promocijiom lokaliteta kako bi povećalo atraktivnost.

Jedna od ovih institucija može biti relevantna za saradnju Francuske i Srbije, a zove se „Centre des Monuments Nationaux“. Ova značajna institucija ima tri bitne misije – očuvati, restaurirati i održavati spomenike i kolekcije koje su pod njenom odgovornošću, istakla je Fodri.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević naveo je da je budžet Sekretarijata ove godine veći za 66 odsto, što svakako otvara nove mogućnosti, dodaje se u saopštenju.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisaće konkurse koji će se odnositi na razvoj turističkih potencijala, a svakako jedan od potencijala jeste da utičemo na rekonstrukciju i izgradnju svih turističkih objekata, a tu se svakako mogu uvrstiti i dvorci, naveo je Ivanišević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare